Annons:

Buffémat Fisk

Marinerad strömming med persilja, vitlök och chili (Boquerones)

Ingredienser

  • Marinerad strömming med persilja, vitlök och chili (Boquerones)
  • 400
    gram gram
    strömming
  • 2
    dl dl
    vitvinsvinäger eller färskpressad citronsaft
  • 3
    tsk tsk
    salt
  • 2
    krm krm
    grovmalen svartpeppar
  • 1
    st st
    finhackad chili, t ex spansk peppar (eller efter smak)
  • 2
    dl dl
    finhackad persilja
  • 4
    st st
    finhackade vitlöksklyftor
  • 3
    dl dl
    olivolja (så det täcker)
  • 1
    st st
    citron, skalet

Skölj och filéa strömmingen, dra ev av skinnet. Lägg filéerna i en skål och täck helt med vinäger. Täck över med lock eller plastfilm och låt stå i kylskåp i ca 10 timmar. Rengör noga en stor glasburk tättslutande lock. Häll av vinägern och skölj strömmingen försiktigt i kallt vatten. Varva strömming, kryddor, chili, persilja, vitlök och citronskal i glasburkarna. Häll på olivolja så att det täcker allt. Dunka burken försiktigt mot ett hårt underlag så att oljan rinner ner ordentligt. Låt stå i kylskåp i ett dygn och servera sedan strömmingarna tillsammans med tunna skivor bruschetta . Klarar sig i ca 1 1/2 vecka i kylskåp om allt är ordentligt täckt med oljan.