Ingredienser
Maräng, Fransk kallvispad
Chokladsås
Övrigt:
Instruktioner
Marängsuisse, marängsviss eller hofvdessert är en av mina favoriter på desserttallriken. Det är lätt som en plätt du kan förbereda nästan allt i förväg. Dessutom passar suissen på alla kalas! Beroende på hur avancerat du lägger den, samt hur många detaljer du gör själv så kan denna efterrätt även passa för att förgylla en helt vanlig veckodag.
Vispa äggvitorna och ättikan tills de bildar ett vitt skum, tillsätt socker, lite i taget och vispa nu tills sockret smält. Du skall kunna vända bunken upp och ner utan att det ramlar ut en enda liten klutt.
Nu kan du göra på olika sätt. Breda ut marängsmeten till en tunn yta, som sedan blir som marängplattor. Det blir modernt, snyggt och stiligt att lägga upp desserten med dem. Eller så häller du upp smeten i en spritspåse, och spritsar ut små maränger på ett bakplåtspapper.
Chokladsåsen gör du så här, koka alla ingredienser så tills såsen tjocknar, lägg då ner en matsked smör och låt svalna en smula.
Sedan är det bara att lägga upp härligheten. Glass, vispad grädde, skivad banan, chokladsås och maränger. Kan nästan inte bli godare än så!
Smaklig spis!
