Magnus Toad in the hole

Ingredienser
Yorkshirepuddingsmeten & korv
Rödlöksås
Vitlökskål- och vitlökssallad
Instruktioner
Magnus Toad in the hole
Toad in the hole är en klassisk engelsk rätt som inte har så mycket med paddor att göra, den är i princip en större yorkshirepudding med korv serverad med en fyllig rödlökssås. Namnet antyder att du behöver padda, det gör du inte. Namnet refererar sannolikt till att de uppstickande korvarna påmnner om paddor i en göl eller ett hål. Smakmässigt skulle vi kunna säga att detta är en brittisk variant av fläskpannkaka men med korv och sås istället för lingonsylt.
Detta är min variant av denna klassiker, jag försöker så långt som möjligt använda brittiska ingredienser såsom cumberland- och lincolnshirekorvar och nöttalg. Det går dock att använda salsicca eller någon annan mildare fläskkorv samt ankfett eller smör istället för talg.
Smeten
Börja med smeten. Värm upp fettet så det är flytande. Häll mjölet i en skål och krydda med salt och peppar, rör om. Gör en grop i mitten och knäck i äggen och häll på talgen. Vispa ned detta långsamt i mjölet och när allt är blandat så häller du i mjölken samtidigt som du vispar så att du får en slät, klumpfri smet med en konsistens som påminner om vispgrädde. Täck över smeten och låt vila i kylskåpet i minst en timme, gärna längre, jag brukar låta den stå 6-8 timmar upp till ett dygn. I vissa recept anges att den gärna ska stå i flera dygn.
Värm ugnen till 200°C.
Korven
Traditionellt sätt brukar engelsmännen bryna korven i ugnen, jag tycker det är bättre att göra det i en panna på spisen, då får man bättre koll på att de blir jämt brynta men du slipper också fettstänk i ugnen. Under tiden brukat jag förvärma en ugnsform med lite högre kanter (ca 6 cm). När den är riktigt varm lägger jag ned de brynta korvarna i den.
Vispa upp smeten så det kommer in rejält med luft i den och häll den i den varma formen, över de brynta korvarna. Sätt tillbaka pannan i ugnen och tillaga i cirka 30–35 minuter, eller tills smeten har lyft sig och är vackert gyllenbrun.
Medan paddan i hålet tillagas så förbereder du såsen och salladen.
Rödlöksåsen
Börja med att värma en stekpanna med tjock botten på låg värme. Tillsätt olja, lök och en nypa salt. Fräs försiktigt i 15–20 minuter. Efter några minuter tillsätetter du tomatpurén. När löken börjar mjukna och fått en gyllenbrun färg så rör du ned senapspulvret och mjölet samt en nypa mald svartpeppar. Gör detta emedan du rör om för att undvika klumpar. Häller på vinet och låt koka upp, häll sedan på buljongen.
Låt sjuda i 10–15 minuter, eller tills vätskan har minskat till hälften. Smaka av och justera kryddningen med salt och peppar samt socker efter behov. Såsens ska vara lite krämigt tjock snarare än rinnig och tunn.
Spetskål och vitlökssallad
Fräs den strimlade kålen i en stekpanna i några minuter, häll på vattnet och låt sjuda på medelhög värme i 6–8 minuter, rör om då och då. När kålen är mjuk, häll av överflödigt vatten. Tillsätt oljan i pannan tillsammans med vitlöken. Stek på medelhög värme i 2–3 minuter, eller tills vitlöken mjuknat och aromatiskt. Pressa över lite citron och krydda med salt och peppar.
Servering
Värm upp löksåsen och servera med kålsalladen. Vissa serverar den med potatismos också, men för mig blir det lite kaka på kaka, då gör jag istället en klassisk bangers & mash.