Magnus Skotska ägg

Ingredienser
Övrigt:
Instruktioner
Skotska ägg sägs komma från England snarare än Skottland och ska ha skapats av Fortnum & Mason på Piccadilly 1738. Det finns massor med recept, detta bygger på det som kallas för klassiskt Skotskt ägg. Det vill säga ett kokt ägg med en krämig äggula, klätt med ett lager färs och ett yttre krispigt skikt med ströbröd. Jag har dock lekt lite med receptet, både vad gäller kryddningen och färsen, jag kör en kombination av fläsk- och lammfärs.
Detta recept ger 4 stycken skotska ägg, om du ska ha dem som förrätt räcker det med ett halvt ägg per person.
Förberedelse
Koka fyra av äggen i fyra-fem minuter och lägg ned dem i iskallt vatten så att de svalnar snabbt.
Rör ihop färserna, örterna och löken tillsammans med de ett av de okokta äggen. Dela upp smeten i fyra delar.
Gör i ordning tre skålar, en med mjölet, en med de två återstående äggen och mjölken (vispa ihop) och den tredje med panko samt lite salt.
Skala de kokta äggen och rulla dem i mjölet, forma färsen kring ägget. Doppa det skotska äget i äggblandningen och sedan i pankon.
Tillagning
Använd en fritös eller en djup panna. Tänk på att inte använda köksfläkten! Värm upp oljan till 170 grader och fritera äggen, två och två, i cirka 7-9 minuter och låt dem sedan droppa av på ett papper.
Det ska gå att tillaga dem i ugnen också, jag har dock inte testat detta. Om du väljer att rova detta så ska du bryn dem runt om i rikligt med smör. Baka dem sedan i ugnen i cirka 20 minuter på 175 grader.