Magnus skånska kalops

Magnus skånska kalops är en klassik svensk gryta som dock sannolikt har sina rötter i Stor Britannien. Detta är det recept som jag brukar använda när jag tillagar denna favoritgryta.
    Skånsk kalops i vintervärmen Ingredienser Skånsk kalops

    Ingredienser

    Instruktioner

    Magnus skånska kalops

    Detta är det recept som jag använder när jag gör kalops. Som du kommer märka har jag ingen buljong i utan jag har med ingredienser som skapar en buljong medan grytan kokar. Jag gillar också att göra denna typ av gryta som storkok, jag skulle tippa på att den för de flesta räcker dem till 10-12 portioner snarare än 8. Jag brukar göra kalopsen kvällen innan vi ska äta grytan och sedan låta den stå svalt över natten och göras färdigt dan där på. Varför? Precis som alla grytor blir den bättre av stå och gotta till sig. Den blir helt enkelt bättre och godare!

    Förberedelser

    Skär upp köttet i ca 3×3 cm stora bitar. Skär upp tre av morötterna i bitar om ca 3 cm och dela på den gula löken på hälften. Salta köttet strax innan du ska steka det. Ta fram en gryta med lock som du kan använda i ugnen.

    Tillagning dag 1

    Bryn köttet. Tillsätt märgbenen, de uppskurna morötterna och den gula löken (kvarta). Lägg i kryddorna, honungen och sojan, häll på ölet sedan vatten tills det täcker köttet. Koka upp och skumma av. Ställ in grytan i ugnen med locket på, ca 125-150 grader. Låt sjuda i ca 2-3 timmar. Att göra den i ugnen gör att värmen och tillagningen blir jämnare. Kolla så att köttet känns mört och genomkokt.

    Låt svalna av och stå svalt över natten under lock.

    Tillagning dag 2

    Ta bort fettet som stelnat och sila av såsen. Lägg köttet åt sidan. Släng benen, morötterna och löken. Skiva upp (slanta) de resterande morötter. Skala steklöken och häll ned dessa tillsammans med köttet i såsen, låt koka upp. Arbeta in mjölet i lite smör och gör en toppredning. Låt allt sjuda i ca 45 min till en timma därefter är den klart. Jag vill att min kalops ska vara lite simmig och inte allt för tjock i konsistensen, vill du ha den tjockare är det bara reda med lite mer mjöl.

    Servering

    Servera med pressad potatis och rönnbärsgelé eller inlagda rödbetor samt ett gott bröd.