Magnus Schweinshaxe
660 min
/

Ingredienser
Schweinshaxe
Instruktioner
Magnus Schweinshaxe
Schweinshaxe ger mycket mat och beroende vad du serverar till dem så kommer man bli rejält mätt. Jag brukar servera dem med potatismos, potatisstomp eller kokt potatis och ugns grillade rotfrukter samt göra en ölsky.
Förberedelser
Ta fram dina Schweinshaxe, torka av dem och använd en vass kniv för att göra flera små hål i svålen. Mortla fänkålsfrön, kummin och svartpeppar samt rör ned saltet. Krydda fläskläggen och lägg dem i kylen över natten eller åtminstone i några timmar.
Tillagning
Sätt ugnen på 200 grader.
Tag fram fläskläggen och låt dem få rumstemperatur, torka av svålen ordentligt, gärna vid flera tillfällen, du vill att den ska vara torr för att få den att bli härligt krispig yta. Ställ dem på ett ugnsgaller. Jag brukar inte göra det men många använder grillspett för att se till att svålen inte kryper upp under tillagningen, dvs de sticker den igenom svålens nedre delar som ett kors för att hålla den utsträckt. Det är ett sätt säkerställa att svålen blir krispigare och skydda köttet så det inte blir torrt.
Koka upp ölen och buljongen, tillsätt den grovhackad gula löken, vitlöksklyftorna krossade med sidan av kniven, moroten och äpplet skivade samt tillsätt övriga kryddor. Jag brukar krossa enbären lite så att smakerna kommer ut. Häll allt detta i ett ugns säkert tråg. Detta kommer ge ånga under tillagningen och bli basen till din skysås.
Ställ fläskläggen på ett ugnsgaller och sätt in fläskläggen i ugnen, placera tråget under köttet. Låt ugnssteka i cirka 2-2,5 timmar. Håll koll så att det inte kokar torrt i tråget, jag brukar till sätta någon deciliter vatten efter cirka en timma och sedan efter behov. Ta sedan ut fläskläggen och tråget, höj värmen i ungen till 250 grader. Sila av skyn och ställ den åt sidan. Sätt fläskläggen i tråget och pensla svålen med vinäger, sätt in dem i ugnen igen. Efter 15 minuter ska du pensla dem med vinäger en gång till. Om du vill kan du samtidigt rosta rotfrukter.
Tillbehör
Under tiden kokar du potatis och gör mos eller stomp samt fixar skysåsen. För såsen brukar jag fräsa upp lite finhackad lök i smör med tomatpuré och sedan hälla på skyn och låta denna koka upp samt reducera den till lämplig tjocklek och smak. Den kan behöva balanseras upp med lite salt, socker och/eller peppar.
Servera med potatisstomp eller potatismos, rostade rotfrukter och eller surkål samt skysåsen.