• Hem
  • /
  • Recept
  • /
  • Magnus potatis- och purjolökssoppa

Magnus potatis- och purjolökssoppa

Magnus potatis- och purjolökssoppa är en klassisk soppa som passar utmärkt som lunch, middag eller en förrätt.
  • 30 min

  • /
    Husmanskost, soppa

    Ingredienser

    Övrigt:

    Om du använder hemmagjord buljong så minskar du ned vatten till 2 dl! Tänk på att vara lite försiktig med saltet beroende på hur salt buljongen är.

    Instruktioner

    Magnus potatis- och purjolökssoppa

    Potatis- och purjolökssoppa är en klassiker. Hur gammal den är svårt att säga men soppor baserade på potatis har varit populära eller åtminstone vanliga sedan 1700-talet och framåt. Detta är en enkel och god soppa på det sätt jag brukar göra den. Det går utmärkt att göra den på buljongtärningar men en hemmagjord grönskasbuljong brukar höja den smakmässigt!

    Förberedelser

    Skär potatisen i centimeter stora kuber, slanta purjolöken, hacka den gula löken och moroten fint.

    Tillagning

    Smält smöret i en tjockbittnad gryta, fräs potaisen, löken och morotoen försiktigt, du vill inte att att de ska ta färg. Lägg ned lagerblanden och timjan, häll på buljongen (eller lägg i buljongtärningarna) och vattnet. Låt sjuda under lock i ca 15 minuter, rör om ett par gånger. Häll på grädden, äppelcidervinägern och piri-piri såsen. Låt koka upp, kontrollera att potatisen känns färdig, om inte låt det hela sjuda någon minut till. Smaka av med salt och svartpeppar. Om du tycker att den är för tillsätt lite vatten. Toppa med hackad persilja.

    Servering

    Servera med ett gott bröd och ost.

    Passande drycker