">
Potatis- och purjolökssoppa är en klassiker. Hur gammal den är svårt att säga men soppor baserade på potatis har varit populära eller åtminstone vanliga sedan 1700-talet och framåt. Detta är en enkel och god soppa på det sätt jag brukar göra den. Det går utmärkt att göra den på buljongtärningar men en hemmagjord grönskasbuljong brukar höja den smakmässigt!
Skär potatisen i centimeter stora kuber, slanta purjolöken, hacka den gula löken och moroten fint.
Smält smöret i en tjockbittnad gryta, fräs potaisen, löken och morotoen försiktigt, du vill inte att att de ska ta färg. Lägg ned lagerblanden och timjan, häll på buljongen (eller lägg i buljongtärningarna) och vattnet. Låt sjuda under lock i ca 15 minuter, rör om ett par gånger. Häll på grädden, äppelcidervinägern och piri-piri såsen. Låt koka upp, kontrollera att potatisen känns färdig, om inte låt det hela sjuda någon minut till. Smaka av med salt och svartpeppar. Om du tycker att den är för tillsätt lite vatten. Toppa med hackad persilja.
Servera med ett gott bröd och ost.