Förberedelser
Låt musslorna ligga i vatten och spotta ut ev. skräp, byt vatten några gånger. Rengör dem, ta bort skägg med mera. Sista omgången med vatten brukar jag salta med någon eller ett par teskedar salt.
Hacka och skiva löken och sellerin, dela upp limen, skiva chilin och tänk på att en halv lime ska pressas.
Värm oljan och smöret i en stor stekpanna på hög värme. Börja med att fräsa moroten tillsammans med tomatpurén under ett par minuter. Tillsätt sedan vitlöken, schalottenlöken, chilin, sellerin samt oreganon och lagerbladen. Sänk värmen lite och låt fräsa ett par minuter, lagom så att löken mjuknar men inte tar färg.
Under tiden steker du chorizon i centimeter stora bitar i en panna. Häll över köttet i grytan men spara fettet i pannan och häll i tequilan och buljongen i pannan och rör om för att skrapa upp eventuella brynta bitar från botten av pannan. Koka upp och låt vätskan reduceras lite. Pressa en halv lime i pannan och häll över vätskan i grytan, tillsätt grädden och låt koka upp. Smaka av! Tillsätt salt och eventuellt lite umami.
Lägg i musslorna. Sätt på locket och låt koka tills alla musslor har öppnat sig, det brukar ta cirka 3-5 minuter. Hacka koriandern och garna med lämplig mängd, jag tycker om mycket!
Servera med limekyftor, bröd och/eller kryddiga tortilla chips.