Magnus falukorv i ugn
40 min
/

Ingredienser
Övrigt:
Instruktioner
Magnus falukorv i ugn
Mitt recept skiljer sig inte mycket från andra och det är heller inget recept som jag själv skapat. Det bygger på det som min pappa brukade göra, vilket i sin tur bygger på det recept som Felix och Kungsörnen publicerade genom en gemensam annons i Hemmets veckotidning nummer 45, 1960 under namnet ostspäckad falukorv. Det brukar sägas vara ursprungsreceptet. I det rekommenderades spagetti till korven, jag föredrar potatismos, men bägge varianterna fungerar.
Det är en enkel rätt, så vill du att den ska bli bra så handlar det om ingrediensernas kvalitet. En bra korv, god ost (jag brukar använda gouda eller grevé), bra tomater och givetvis skånsk senap! Utöver det brukar jag krydda med någon ört, t ex oregano eller körvel samt lite chili för att få in lite hetta.
Om du vill variera rätten så gör du också en smakrik tomatsås till den. Jag brukar basera en sådan på en soffritto, dvs. morot, lök och stjälkselleri, lite buljong och tomatkross. Förutom soffritton som du behöver göra i förväg kan såsens sedan koka ihop tillsammans med korven i ugnen.
Detta recept rör dock bara korven! Falukorv i ugn är en enkel rätt som går snabbt att göra.
Förberedelser och tillagning
Lägg korven i en ugnssäker form, skär snitt med en ca 1 cm mellanrum skär utifrån och in så är det enklare att få in saker i skårorna. Sätt ugnen på 225 grader.
Skiva tomat, lök och ost (med en osthyvel) och rulla ihop den när du ska putta in den i skårorna. Jag brukar skära upp ca 15 skivor och sedan ta till några fler att lägga ovanpå så man får mycket smält ost.
Rör ihop senapen, tomatpurén och worchestershiresåsen och smula ned den torkade chilin. Bre ett lager av denna röra i varje skåra. Sätt sedan in en bit tomat, lök eller en ostskiva i skårorna. Bre ut resterande del av senapsröran över korven. Lägg på överbliven tomat och lök ovanpå korven samt några skivor ost. Krydda med svartpeppar och oregano (eller körvel).
Låt korven gå i ugnen under ca 30 minuter. Under tiden tillagar du potatismoset!