Ingredienser
Mac and cheese
Instruktioner
Mac and cheese kan översättas som pasta med ostsås på amerikanska. Det är perfekt snabbmat och du kan lätt förändra rätten genom att smaksätta den med olika tillbehör som bräckt skinka, stekt bacon, hackad lök, gröna ärtor, svamp av olika slag, kokt broccoli eller blomkål etc.
Koka pastan, al dente. Häll av vattnet och rör ned smöret, drar några varv med svartpeppar över det hela och lägg på ett lock så att det inte svalnar.
Under tiden som pastan kokar, häll upp ungefär 0,5 dl mjölk i en liten skål och rör ned mjölet, se till att det blir helt jämt och inte blir några klumpar.
När pastan är klar så ställ den åt sidan. Häll upp resten av mjölken, vinet och worcestershire sauce i en kastrull med tjock botten. Värm upp det tills det nästan börjar koka (vaka över kastrullen). Pressa vitlöken och vispa ned senapen samt mjölken med mjölet. Fortsätt att värma det hela under omrörning (det ska inte koka men ligga på gränsen). Fortsätt att röra tills du får en slät sås som tjocknat lite grann, det brukar ta omkring tre minuter. Häll därefter i osten, lite i taget under omrörning. Smaka av med salt och svartpeppar.
Häll såsen över pastan, rör om och droppa ned eventuella tillbehör som bacon, lök och eller broccoli. Om du tycker att såsen blir för tjock kan du tillsätta lite extra mjölk. Nu har du gjort en mac and cheese.
Lägg upp på en tallrik, toppa med lite nymald svartpeppar och ytterligare lite ost. Servera varmt tillsammans med lite vitt bröd.
Om du får mat över, lägg den i en skål som du kan köra ugnen dagen efter. Häll på lite mjölk och lägg ett lager riven ost. Kör i ugnen på 175 grader tills du får en gyllene yta. På så sätt kan matkoman fortsätta även under söndagen med en lite annorlunda snabbmat.
Magnus Reuterdahl