Ingredienser
Lussekatter med kardemumma, ca 50 st:
Instruktioner
Smält 150 g smör i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37°. Stöt saffranet med 1 msk socker och blanda ner i degvätskan. Finfördela jästen i en bunke och häll den fingerljumna degvätskan över. Tillsätt ägg, salt och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 40 min. Rör 125 g smör och 1 1/2 dl socker poröst. Tillsätt kardemumma. Arbeta ner smör- och sockersmeten i degen med elvispens degkrokar eller knåda in den med händerna. Ta upp degen och baka ut den till släta bullar eller lussekatter. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar, dekorera ev lussekatterna med russin. Låt jäsa övertäckta ca 20 min. Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Låt svalna. Släta bullar kan penslas med smält smör och doppas i socker.