Ingredienser
Lussekatter
Övrigt:
Instruktioner
Klassiska Lussekatter
Sätt ungnen på 225 grader.
Börja med att smula ner jästen i en bunke. Smält därefter 100 gram av smöret i en kastrull och häll sedan i mjölken i kastrullen och värm upp blandningen till ca 37 grader, dvs tills det är fingervarmt. Häll ned smöret och mjölken i bunken med jäst under omrörning. Rör tills jästen har löst upp sig. Tillsätt därefter kesella, saffran, salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta ihop degen tills den släpper från skålens kanter.
Låt jäsa övertäckt av en kökshandduk i 40 min i rumstempertaur.
Baka sedan ut degen och forma bullar eller katter, pensla ytan med vispat ägg och stick in russinen i bullarna.
Grädda lussekatterna i ca 8-10 minuter, tills de fått en fin gyllengul färg.