Ingredienser
Bröd
Övrigt:
Instruktioner
Luftigare variant av Upplandskubb
Kubbar kubbar kubbar.
Det här är så långt ifrån torra kubbar man kan komma iof.
Upplandskubb finns det ju en uppsjö av recept på och tillagas enligt traditionen i en mjölkkanna med lock i vattenbad under flera timmar så det är väl egentligen fel att kalla detta för upplandskubb, men det här är min variant inspirerat av upplandskubb.
Det är ett riktigt saftigt bröd bakat i lergryta som smakar fantastiskt. Så fantastiskt att min familj graderade det till det godaste brödet de någonsin ätit. Och de är givetvis helt opartiska i sin bedömning.
Har man ingen lergryta så går det lika bara att baka brödet i en gjutjärnsgryta eller en kastrull med lock som tål att vara i ugnen.
Börja med att blötlägga lergrytan i minst 30 minuter så att den blir mättad med vatten.
Sen kör du igång med degen.
Gör så här:
Börja som sagt med att blötlägga lergrytan i minst 30 min. När den dragit klart i vattnet torkar du ur den och smörjer insidan med lite solrosolja eller liknande. Inte olivolja då den ger för mycket smak åt brödet.
Blanda vatten jäst och sirap i en bakbunke.
Lägg i mjöl, smör och flingsalt och kör på låg hastighet i en degblandare i ca 10 minuter.
Låt degen vila i bunken en stund. Typ 10 minuter.
Mjöla sen ett bakbord och forma en oval liten limpa.
Lägg brödet i den smorda lergrytan, gjutjärnsgrytan eller vad du nu har till hands. På med locket och låt brödet jäsa i ca 2,5 timmar i rumstemperatur.
När den jäst färdigt ställer du in grytan i kall ugn och sätter ugnen på 175 grader. Efter ca 1 timma så är brödet färdigt. Vill du kan du kontrollera innertempraturen på brödet så att det är ca 98 grader. Då är brödet färdigt. Lyft ur brödet ut grytan och låt det svalna på ett galler i 1 till 2 timmar innan du skär i det.
Löjligt gott!
Lycka till med baket!