Ljust bröd med skållad råg

Ljust bröd med skållad råg
    Ljust bröd med skållad råg

    Ingredienser

    • Skållningen:

    • Brödet:

    Instruktioner

    Ljust bröd med skållad råg

    ca 20 bröd

    Skållningen:
    Slå det heta vattnet i en bunke, tillsätt rågmjölet och rör runt med en visp till alla mjölklumpar har löst sig. Låt skållning svalna, täck med lock eller plast så inte ytan torkar. Skållningen kan förvaras i kylen i 7-10 dagar.Brödet:

    Blanda rågskållningen med vattnet, blandningen ska vara fingerljummen. Rör ut jästen i blandningen. Tillsätt de övriga ingredienserna. Bearbeta sedan degen med en träslev i degbunken, den kanske verkar lite klibbig men mjölet kommer att suga åt sig ytterligare lite mer vätska under jästiden. Täck bunken med en handduk och låt degen vila i 45 minuter.

    Bearbeta ut luften ur den uppjästa degen med några tag med träsleven, låt jäsa ytterligare 20 minuter. Sätt ugnen på 250 grader med en ugnspanna i botten.

    Mjöla bakbordet och ta upp degen. Dela upp i små bitar som formas runda och läggs på plåt för jäsning. Vill du göra korvbröd gör du dem avlånga och hamburgerbröd formar du runda och plattar till. Pensla med vatten och strö över sesamfrön om du vill. Lägg en handduk över och låt jäsa 30 minuter.

    Sätt in plåten i ugnen och slå 1/2 dl vatten i den heta ugnspannan så vattnet förångas. Stäng snabbt ugnsluckan och sänk till 200 grader, grädda cirka 12 minuter. Ta ut de färdiga bröden och låt dom svalna på galler.