Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Mućkalicu en härlig serbisk gryta

Recept av Magnus Reuterdahl

Leskovačku mućkalicu en serbisk gryta

Leskovačku mućkalicu är en serbisk tomat- och paprikagryta med olika sorters kött.

Ingredienser

    • 700 gramnötkött (biff, högrev, stek e.d.)
    • 600 gramfläskkött (karré, fläskhals e.d.)
    • 80 gramPancetta, rökt sidfläsk eller bacon
    • 2 mskolivolja
    • 2 stgul lök (skivad eller grovhackad)
    • 4 klyftavitlök (finhackad)
    • 1 burkhela tomater på burk (400 gr)
    • 5 stgrillade paprikor
    • 1 mskkycklingfond (konc)
    • 1 msktomatpuré
    • 4 stlagerblad
    • 2 tsksalt
    • 10 stsvartpepparkorn
    • 1 mskpaprikapulver (het)
    • 1 tskpaprikapulver (rökt)
    • 1 mskrosmarin (torkad)
    • 1 tsksocker
    • 1 mskäppelcidervinäger
    • 1 dlvatten
  • Smaka av med salt och svartpeppar samt om du tycker att det blir för syrligt (beror främst på hur syrliga tomaterna är) lite mer socker. Jag brukar rosta/sota mina paprikor själva eftersom jag tycker att de inlagda blir för syrliga och råpaprika tenderar att ge lite för skarp smak.

Förberedelser

Skär upp köttet i lämpliga bitar ca 2-3 cm² och pancettan i mindre bitar. Lägg dem i en skål, salta, peppra, strö på paprikapulvret och sockret samt och låt torrmarinera i minst en timma – gärna mer.

Grilla paprikan på hög temp med grilleffekt i ugnen. Tag bort skinnet och skär upp dem i större bitar.

Tillagning

Tag fram en ugnsfast gryta som du har ett lock till. Fräs den gula löken och tomatpurén på medelhög temperatur i ett par minuter. Häll därefter på tomaterna, paprikan, vitlöken, vattnet, äppelcidervinägern och den koncentrerad kycklingfond. Låt koka upp och låt sedan sjuda på låg värme.

Börja med att steka köttet, lite i taget. Jag brukar steka det på relativt hög värme för att det ska få en fin yta och lägger därefter över det i grytan med tomat- och paprikasåsen. Det kan vara bra att steka pancettan eller sidfläsket för sig. Koka upp, sätt på locket och ställ in grytan i ugnen (150°C), långt ned i ugnen. Låt stå i ugnen cirka tre timmar eller tills köttet är riktigt mört. Rör om lite då och då.

Om du vill ha en lite tjockare sås så kan man tillsätta lite maizena. Smaka av med salt och peppar.

Servering

Servera med vitt bröd och en tomatsallad.