Laxburgare med romsås

    Ingredienser

    • Laxburgare med romsås:

    • Romsås:

    Övrigt:

    smör
    olivolja
    salt
    peppar

    Instruktioner

    Laxburgare
    Koka upp en stor kastrull saltat vatten. Skala potatisen och hacka den i jämnstora bitar. Gnid in laxfiléen med olja och en nypa salt och peppar. Lägg potatisen i kastrullen och låt koka upp igen. Lägg fisken i ett durkslag, täck med folie och placera ovanpå potatisgrytan. Sänk värmen och koka tills både potatisen och fisken är färdiga ca 15-20 min. Ta upp fisken ur durkslaget och lägg åt sidan. Låt potatisen rinna av i durkslaget, stjälp sedan tillbaka den i kastrullen och låt ånga av. Nyp av persiljebladen och finhacka dem, släng stjälkarna. Mosa potatisen och sprid ut moset runt kastrullens kanter så att det svalnar snabbare. Dra loss skinnet från fisken. När den mosade potatisen har svalnat helt, lägg den i en bunke och flaga ner fisken samt 1 msk vetemjöl. Tillsätt ägg och hackad persilja samt en rejäl nypa salt och peppar. Riv citronskalet fint ner i bunken, mosa och blanda alla ingredienser väl.
    Mjöla ett rent underlag. Dela upp smeten i 8 klumpar. Forma och klappa lätt varje klump till ca 2 cm tjocka burgare, pudra med vetemjöl efter hand. Ta fram ett fat, pudra med mjöl och lägg laxburgarna på fatet. Om de ska frysas, slå in dem i plastfolie och lägg i frysen. Ställ dem annars ev i kylen i en timma, så blir de lite fastare.
    Sätt en stor stekpanna på medelvärme och tillsätt en stor klick smör. När smöret smält, lägg i laxburgarna och stek i 3-4 min per sida, de ska ha en frasig och fin stekyta när de är färdiga. Servera genast med citronklyftor, ärtor, broccoli, gröna blad eller sallad till.
    Romsås
    Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
    Kommentar: Variera genom att tillsätta dill i burgarna istället för persilja. Såsen kan också smaksättas med dill.
    Laxburgare med romsås - DinVinguide | DinVinguide.se