Ingredienser
Lax med saffransgrönsaker:
Aioli:
Övrigt:
Instruktioner
Lax med saffransgrönsaker och aioli
Aioli:
Skala vitlöken och pressa i en skål. Rör i salt och gulor. Tillsätt oljan lite i taget under elvispning eller handvispning tills blandningen tjocknar. Smaka av med citron och ev peppar eller tabasco.
Lax med saffransgrönsaker:
Börja med att skära alla grönsakerna, det kan göras i god tid. Fräs sedan först lök och potatis ett par minuter i olja i wok eller traktörpanna. Blanda i morot, fänkål och paprika. Sänk värmen. Strö över saffran och smula i buljongtärningen. Salta varsamt och peppra. Häll på vin och vatten och koka under lock i ca 10 min eller tills potatisen är mjuk. Lägg i sockerärtorna. Stek eller grilla laxen medan grönsakerna småkokar. Räkna med 3-4 minuter per sida. Salta och peppra mot slutet. Fördela de goda grönsakerna med sitt spad i rymliga djupa tallrikar. Lägg på de varma laxbitarna och kanske några små kvistar späd timjan eller oregano. Servera direkt med rejäla citronklyftor, aioli och ev. bröd.