Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Lax med saffransgrönsaker och aioli - DinVinguide

Recept av Redaktionen

Lax med saffransgrönsaker och aioli

Ingredienser

  • Lax med saffransgrönsaker:
    • 4 bitlaxfilé
    • 1 stgul lök, klyftad
    • 10 stsmå potatisar, i halvor
    • 2 mskolivolja
    • 3 stmorötter, i tunna stavar
    • 1 stfänkålsstånd, skivad
    • 1 stpaprika, strimlad
    • ½ stkuvert saffran
    • 1 stfiskbuljongtärning
    • 2 dltorrt vitt vin
    • 1 ½ dlvatten
    • 200 gramsockerärtor
  • Aioli:
    • 4 stvitlöksklyftor
    • 1 krmsalt
    • 2 stäggulor
    • 2 dlneutral olja, ex. majsolja
    • 1 ½ mskpressad citron
    • ½ krmcayennepeppar
  • salt
    vitpeppar
    färsk timjan
    citronklyftor

Aioli:

Skala vitlöken och pressa i en skål. Rör i salt och gulor. Tillsätt oljan lite i taget under elvispning eller handvispning tills blandningen tjocknar. Smaka av med citron och ev peppar eller tabasco.

Lax med saffransgrönsaker:

Börja med att skära alla grönsakerna, det kan göras i god tid. Fräs sedan först lök och potatis ett par minuter i olja i wok eller traktörpanna. Blanda i morot, fänkål och paprika. Sänk värmen. Strö över saffran och smula i buljongtärningen. Salta varsamt och peppra. Häll på vin och vatten och koka under lock i ca 10 min eller tills potatisen är mjuk. Lägg i sockerärtorna. Stek eller grilla laxen medan grönsakerna småkokar. Räkna med 3-4 minuter per sida. Salta och peppra mot slutet. Fördela de goda grönsakerna med sitt spad i rymliga djupa tallrikar. Lägg på de varma laxbitarna och kanske några små kvistar späd timjan eller oregano. Servera direkt med rejäla citronklyftor, aioli och ev. bröd.