Svenska flaggan
  • Recept
  • Lax med romsås och pressad potatis

Hämtar annons

Lax med romsås och pressad potatis - DinVinguide

Recept av Redaktionen

Lax med romsås och pressad potatis

Lax med romsås och pressad potatis

Ingredienser

  • Potatis:
    • 1 kgpotatis
    • 2 tsksalt per liter vatten
  • Lax:
    • 500 gramlaxfilé, skinn- och benfri
    • 1 nypasalt
  • Romsås:
    • 2 dlcrème fraîche
    • ½ dlmajonnäs
    • 2 mskröd stenbitsrom eller annan röd rom
    • ½ tsksalt
    • ½ strödlök, finhackad
  • gräslök eller dill, finhackad

Lax med romsås och pressad potatis

Potatis:

Skala och koka potatisen mjuk. Pressa dem genom potatispress rakt ner i en varm skål. Smaka eventuellt av med lite salt och nymalen vitpeppar, men rör inte om. Servera omedelbart. Potatisen får inte kallna, pressa hellre en ny omgång när du bjuder om.

Lax:

Sätt ugnen på 200°. Lägg fisken i en ugnssäker form. Strö på salt. Stek mitt i ugnen ca 15 min tills innertemperaturen är 60°.

Romsås:

Blanda crème fraiche och majonnäs ordentligt. Tillsätt salt, rom och eventuellt finhackad gräslök.
Rör om ordentligt och smaka av.