Långsamt grillad lammstek

En lammstek på grillen måste få ta lång tid, och dessutom grillas på indirekt värme.
    stek, lammstek, långsamt grillad, Anette Rosvall

    Ingredienser

    • Långsamt grillad lammstek

    Övrigt:

    Salt, svartppeppar från kvarnen och en god olivolja.


    Instruktioner

    Stick steken med en vass liten kniv och tryck in vitlöksklyftor, rosmarinkvistar och sardeller i håligheterna. Gnugga in steken i salt och peppar och lägg den sedan på grillgallret. Stick in en termometer i den tjockaste delen och låt steken gå tills den nått 58 grader. Lägg några kvistar rosmarin i ett glas med olja. Daska steken med kvisten med jämna mellanrum, det blir en god smak utav det.

    När steken är klar är den vackert rosa och vill vila en liten stund innan du skär den i skivor. Servera din stek med en god sallad, ugnsbakade rotsaker och gärna en yoghurtsås med fetaost. Eller med dillstuvad vitkål och kokad nypotatis.

    En lammstek på grillen måste få ta lång tid, och dessutom grillas på indirekt värme. Jag som har gasolgrill knäpper på den en liten stund innan så gallret blir varmt och gott. Du som inte har gasol, använder med fördel briketter och drar igång grillen en bra stund innan för att få den rätta grillglöden. Jag hörde häromdagen att när briketterna/kolen har samma färg som en grå lovikkavante, då är den redo.