Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Kryddsmör med rökt märg, potatissufflé och oxfilé - DinVinguide

Recept av Redaktionen

Kryddsmör med rökt märg, potatissufflé och oxfilé

Det här smöret med rökt oxmärg är gudomligt gott. Ett lent smör med tydlig smak av märg och en mild rökt ton.

Ingredienser

  • Smör med rökt märg:
    • 50 gramoxmärg
    • 1 krmsalt
    • 2 mskrökspån
    • 1 tskvatten
    • 100 gramsmör
    • ½ krukatimjan
    • 2 stvitlöksklyftor, krossade
  • Potatissufflé
    • 8 stpotatisar av mjölig sort
    • 2 msksmör + till formen
    • 1 dlgrädde
    • 2 stäggulor
    • 2 stäggvitor
  • salt
    svartpeppar
    riven muskotnöt

    Du behöver också:
    en suffléform eller flera små

Oxmärg:

Krydda märgen med salt. Lägg rökspånen i en kastrull. Droppa på vatten. Sätt kastrullen på plattan på högsta värme. Lägg märgen i en finmaskig sil och sätt den över kastrullen när det börjar ryka om spånen. Täck med aluminiumfolie. Låt röka ca 2 min på plattan. Ta kastrullen åt sidan och låt stå under folie ca 10 min. Låt kallna.

Smör:

Bryn smöret tillsammans med timjan och vitlök. Slå det varma smöret över den rökta märgen i en skål. Vispa ihop smöret över isbad. Krydda med salt och svartpeppar.

Potatissufflé

Värm ugnen till 200°. Skala potatisarna och dela i jämnstora bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten. Låt dem rinna av väl och pressa eller mosa dem. Skilj äggulorna från vitorna. Blanda moset med smör, grädde och äggulor. Krydda med salt, peppar och lite muskot. Smörj en suffléform eller flera små. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten med några stora tag. Häll smeten i formen, grädda i ugn i 30 minuter och servera genast.