Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Köttfondue med mustig buljong, potatisgratäng och chilibearnaisesås

Recept av Redaktionen

Köttfondue med mustig buljong, potatisgratäng och chilibearnaisesås

Köttfondue med mustig buljong, potatisgratäng och chilibearnaisesås

Ingredienser

  • Kött:
    • 700 gramkött t ex biff, entrecote, i 3 x 3 cm bitar
  • Buljong:
    • 1 stgul lök
    • 4 klyftavitlök
    • 1 lvatten
    • 3 dlrött vin
    • 1 ½ dlkonc kalvfond eller motsvarande
    • 2 stlagerblad
    • 10 stsvartpepparkorn
    • 1 tsktimjan
  • Potatisgratäng:
    • 1 kgpotatis
    • 2 dlvispgrädde
    • 3 dlmjölk
    • 3 stvitlöksklyftor, finhackade
    • 1 stgul lök, tunt skivad
    • 2 tsksalt
    • 2 krmgrovmalen svartpeppar
    • 2 dlriven ost
  • Bearnaisesås med chili
    • 1 dldragonvinäger
    • 1 dlvatten
    • 1 krukadragon, stjälkarna
    • 4 stkvistar bladpersilja
    • 10 stsvartpepparkorn
    • 2 stkrossade vitlöksklyftor
    • 5 stschalottenlökar (100 skalad vikt), finhackade
    • 500 gramsmör (4 dl skirat)
    • 6 stäggulor
    • 1 dlreduktion
    • 2 mskdragon, finhackad
    • 4 mskpersilja, finhackad
    • 1 stfärsk chili (spansk peppar), finhackad
    • 2 krmsambal oelek
  • salt

    svartpeppar

    en nypa socker

Buljong:

 

Skala och skär löken i klyftor. Skala och finhacka vitlöken. Koka upp vatten, vin och fond i en gryta. Tillsätt lök, vitlök, lagerblad, pepparkorn och timjan och låt koka utan lock ca 10 min. Sila buljongen. Hit går bra att förbereda.

Potatisgratäng:

Sätt ugnen på 200°. Skala vitlöksklyftorna. Skala potatisen och skiva den i tunna skivor. Koka upp grädde och mjölk, lägg ner potatisen, ev löken och pressa ner vitlöken. Krydda med salt och peppar. Låt sjuda utan lock i ca 10 minuter. Smörj en ugnssäker form och häll över potatisblandningen. Strö ev över riven ost och gratinera i 15-20 minuter eller tills potatisen är mjuk och gratängen fått färg.

Bearnaisesås med chili 6 – 8 port

1 dl dragonvinäger

1 dl vatten

1 kruka dragon, stjälkarna

4 kvistar bladpersilja

10 svartpepparkorn

2 krossade vitlöksklyftor

5 scharlottenlökar (100 skalad vikt), finhackade

Koka ihop tills 1 dl återstår.

Skira smöret, se till att få bort bottensatsen. Då ska ca 4 dl återstå. Vispa äggulor och reduktion i vattenbad, eller om du är riktigt vass, direkt på plattan tills den blir krämig. Den får inte koka för då spricker den. Ta bort kastrullen från spisen och vispa försiktigt i smöret. Börja lugnt och öka sedan mot slutet när såsen binder bra, precis som med en majonnäs. Smaka av med dragon, persilja, chili, sambal oelek, svartpeppar, salt och en mininypa socker. Man kanske behöver några droppar citron också för att höja fräschören på syran. Smaka av och tillsätt ev mer chili.

Vid servering:

Hetta upp buljongen ordentligt och häll den i fonduegrytan. Ställ grytan över värmelåga. Låt var och en koka sin kött- eller grönsaksbit i buljongen och servera med de olika tillbehören.