Annons:

Buffémat

Köttfärspaj med persisk köttfärssås

Ingredienser

  • Pajdeg:
  • 3
    dl dl
    vetemjöl
  • 125
    gram gram
    kylskåpskallt smör
  • 2
    msk msk
    kallt vatten
  • Persisk köttfärssås:
  • 1
    st st
    gul lök, finhackad
  • 2
    st st
    vitlöksklyftor, finhackade
  • 1
    msk msk
    smör eller olja
  • 300
    gram gram
    köttfärs
  • 3
    msk msk
    tomatpuré
  • 1 ½
    dl dl
    krossade tomater
  • ½
    tsk tsk
    salt
  • 1
    krm krm
    svartpeppar
  • 1
    krm krm
    ingefära
  • 1
    krm krm
    kummin
  • 1
    krm krm
    kardemumma
  • 1
    krm krm
    gurkmeja
  • 1
    krm krm
    koriander
  • Fyllning:
  • 3
    st st
    ägg
  • 3
    dl dl
    mjölk
  • 1
    dl dl
    riven lagrad ost

Pajdeg:

Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i smöret, skuret i bitar. Finfördela smöret med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i formen. Låt vila i kylskåp 15-30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Köttfärssås:

Bryn lök och vitlök i smör eller olja. Blanda ner köttfärsen och låt den bryna med. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, salt och kryddor och låt det hela puttra till tjock konsistens. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.

Fyllning:

Vispa ihop ägg, mjölk och ev. salt och peppar. Lägg köttfärssåsen i pajskalet och häll över äggsmeten. Strö ev. över osten. Grädda pajen i mitten av ugnen 30-40 minuter. Servera med sallad.