Buffémat
Köttfärspaj med persisk köttfärssås
Ingredienser
- Pajdeg:
-
3dlvetemjöl
-
125gramkylskåpskallt smör
-
2mskkallt vatten
- Persisk köttfärssås:
-
1stgul lök, finhackad
-
2stvitlöksklyftor, finhackade
-
1msksmör eller olja
-
300gramköttfärs
-
3msktomatpuré
-
1 ½dlkrossade tomater
-
½tsksalt
-
1krmsvartpeppar
-
1krmingefära
-
1krmkummin
-
1krmkardemumma
-
1krmgurkmeja
-
1krmkoriander
- Fyllning:
-
3stägg
-
3dlmjölk
-
1dlriven lagrad ost
Pajdeg:
Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i smöret, skuret i bitar. Finfördela smöret med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i formen. Låt vila i kylskåp 15-30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Köttfärssås:
Bryn lök och vitlök i smör eller olja. Blanda ner köttfärsen och låt den bryna med. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, salt och kryddor och låt det hela puttra till tjock konsistens. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
Fyllning:
Vispa ihop ägg, mjölk och ev. salt och peppar. Lägg köttfärssåsen i pajskalet och häll över äggsmeten. Strö ev. över osten. Grädda pajen i mitten av ugnen 30-40 minuter. Servera med sallad.