Hämtar annons
Recept av Redaktionen
Köttfärspaj i långpanna
Köttfärspaj i långpanna
Ingredienser
- Pajdeg:
- 6 dlvetemjöl
- 2 dlgrahamsmjöl
- 250 gramsmör
- 3 mskvatten
- Fyllning:
- 3 stgul lök, hackade
- 4 stvitlöksklyftor, hackade
- 2 mskolja
- 800 gramnötfärs
- 1 tsksalt
- ½ tsksvartpeppar
- 1 kgkrossade tomater
- ½ dltomatpuré
- 2 stköttbuljongtärningar
- 1 msktorkad oregano
- 200 gramfetaost, i kuber
- 1 burkkalamataoliver utan kärnor (290 g)
- 250 gramkörsbärstomater, halverade
- 4 dlriven ost
Köttfärspaj i långpanna
Hacka samman de båda mjölsorterna och smöret, skuret i mindre bitar, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck eller kavla ut degen i en långpanna, ca 30 x 40 cm. Låt pannan stå i kylskåpet ca 30 min. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i oljan ca 5 min. Tillsätt färsen och låt steka med tills den blivit smulig och fått fin färg. Krydda med salt och peppar. Tillsätt tomatkross och puré och smula i buljongtärningarna. Låt puttra utan lock ca 15 min. Krydda med oregano. Skär fetaosten i kuber och låt oliverna rinna av. Sätt ugnen på 225°. Nagga och förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. Häll färsröran i pajskalet och stick i fetaost, oliver och halverade tomater. Strö över osten. Grädda mitt i ugnen 15-20 min tills pajen fått fin färg. Servera med en stor skål sallad och gärna en klick vitlökskryddad yoghurt.