Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Köttfärspaj i långpanna

Recept av Redaktionen

Köttfärspaj i långpanna

Köttfärspaj i långpanna

Ingredienser

  • Pajdeg:
    • 6 dlvetemjöl
    • 2 dlgrahamsmjöl
    • 250 gramsmör
    • 3 mskvatten
  • Fyllning:
    • 3 stgul lök, hackade
    • 4 stvitlöksklyftor, hackade
    • 2 mskolja
    • 800 gramnötfärs
    • 1 tsksalt
    • ½ tsksvartpeppar
    • 1 kgkrossade tomater
    • ½ dltomatpuré
    • 2 stköttbuljongtärningar
    • 1 msktorkad oregano
    • 200 gramfetaost, i kuber
    • 1 burkkalamataoliver utan kärnor (290 g)
    • 250 gramkörsbärstomater, halverade
    • 4 dlriven ost

Köttfärspaj i långpanna

Hacka samman de båda mjölsorterna och smöret, skuret i mindre bitar, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck eller kavla ut degen i en långpanna, ca 30 x 40 cm. Låt pannan stå i kylskåpet ca 30 min. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i oljan ca 5 min. Tillsätt färsen och låt steka med tills den blivit smulig och fått fin färg. Krydda med salt och peppar. Tillsätt tomatkross och puré och smula i buljongtärningarna. Låt puttra utan lock ca 15 min. Krydda med oregano. Skär fetaosten i kuber och låt oliverna rinna av. Sätt ugnen på 225°. Nagga och förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. Häll färsröran i pajskalet och stick i fetaost, oliver och halverade tomater. Strö över osten. Grädda mitt i ugnen 15-20 min tills pajen fått fin färg. Servera med en stor skål sallad och gärna en klick vitlökskryddad yoghurt.