Annons:

Husmanskost

Köttfärslimpa med buljongstekt lök och pressgurka

Ingredienser

  • Köttfärslimpa med buljongstekt lök och pressgurka:
  • 4
    st st
    medelstora gula lökar, finhackade
  • 2
    st st
    buljongtärningar
  • 2
    dl dl
    vatten
  • 1
    kg kg
    köttfärs
  • 1
    dl dl
    ströbröd
  • 2
    dl dl
    mjölk/vatten
  • Pressgurka:
  • 1
    st st
    gurka
  • 2
    msk msk
    ättikssprit 12%
  • 2
    msk msk
    strösocker
  • 1
    dl dl
    vatten
  • 2
    msk msk
    hackad persilja
peppar
vitpeppar
salt

Köttfärslimpa med buljongstekt lök

Sätt ugnen på 200 grader. Stek löken mjuk och tillsätt smulade buljongtärningar och vatten. Låt koka ihop. Smaka av med peppar och ev. lite salt. Blanda ströbröd och mjölk och låt stå 10 min. Blanda ner köttfärs och lökblandningen. Smörj en ugnsform och forma färsen till en limpa. Stek i ugnen 60 min eller till innertemperaturen är 72 grader.

Använd stekskyn som bildats på plåten till en sås. Sila ner den i en kastrull, späd med vatten eller buljong, lite soya, en matsked vinbärsgelé och ev en skvätt grädde. Smaka av med salt och peppar. Red såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten för tjockare konsistens.

Pressgurka

Skölj och skala gurkan. Skiva den i tunna fina skivor, strö över lite salt och lägg skivorna i en djup tallrik med en annan tallrik som press eller i en kaffepress. Låt stå minst 0.5 timme så drar saltet ur vätskan. Häll av gurkspadet och lägg gurkskivorna i en skål. Blanda i ättika, socker, vatten, persilja och peppar. Låt stå minst 1 timme innan den serveras.