Inga ingredienser tillgängliga.
Övrigt:
Instruktioner
Det här är min lite annorlunda variant på den friska, syrligt guldgula Citrontarten. För istället för citronsmak så har den här pajen en mjuk och mullig körsbärssmak. Den är gjord på den Belgiska ölen Kriek och dekoreras av ett berg utav blåa bär.
Gör så här:
Om du har en matberedare siktar du ner mjölet, kakao, saltet och smörtärningarna, kör igång men bara precis till ingredienserna har bildat en smulig sand. Då häller du smulorna i en skål och häller över det iskalla vattnet. Nu är det bara att fösa ihop smulorna till en degboll. Gör du hela proceduren utan maskin, så försök att använda händerna så lite som möjligt. Knåda med baksidan av en gaffel tills du har en smulig massa. Tillsätt vatten och fös ihop smulorna till en degboll. Varfördå?! Undrar du, jo dina varma händer gör så att smöret smälter och då blir degen geggigare, du kanske tillsätter mer mjöl för att få degen torr, och det färdiga pajskalet mindre frasigt. Platta nu ut degbollen till en skiva och linda in den i plastfolie och lägg in den i kylskåpet i minst en halvtimma. När skalet har vilat, kavlar du ut det och klär en pajform (med 22 cm i diameter) med degen. Picka botten och låt pajdegen gärna hänga över kanterna en smula. Låt pajformen gå i 175 grader i cirka 10 minuter och låt den sedan svalna en smula medan du gör fyllningen.
Under tiden vispar du ihop socker och ägg+äggula till en fluffig smet. Sedan blandar du ihop äggsmeten med resten av ingredienserna och värm det försiktigt i en plastskål som tål vatten, över vattenbad till 63 grader. Inte varmare för då får vi äggröra med körsbärssmak. Ställ nu skålen åt sidan medan du väntar på skalet. Häll fyllningen i skalet och låt det gå i cirka 25 minuter i 125 grader. När 25 minuter har gått så mäter du krämen i mitten, den skall vara 70 grader. Om den inte är det låt den gå i en stund till. Ta ut pajen, låt den svalna i rumstemperatur och helst över natten innan du garnerar den med massor av blåbär, björnbär och florsocker.
