Annons:

Grönsaker/Vegetariskt

Kikärtsmunkar med fräst kålsallad & lättsockrade lingon

Kikärtsmunkar med fräst kålsallad och lättsockrade lingon är en matigare twist på klassikern Raggmunkar.

Ingredienser

För glutenfria kikärtsmunkar, byt ut vetemjölet mot samma mängd majsmjöl. Provstek dock först för att se om smeten håller ihop, om den inte gör det: öka på mängden psyliumfröskal.

Smet:
Häll av och skölj kikärtorna, mixa dem släta tillsammans med mjölken. Vispa ner mjöl och psyliumfrön till klimpfri smet och tillsätt ägg och salt.
Låt smeten stå och dra medan du river potatisen på den grövsta delen av rivjärnet. Använd ekologisk potatis och riv dem med skalet på.
Vänd ner den rivna potatisen och se till att blanda väl. (Detta blir en tjock smet som klickas ut i pannan.)

Hetta upp stekpannan och lägg i en rejäl klick smör, snåla inte. Vid för lite fett i pannan fastnar “raggmunkarna” lätt och går sönder.

När pannan är varm och smöret har blivit ljusbrunt klickar du ner smeten.platta ut till ca 10cm i diameter och max 1cm tjock (cirka 1 dl smet/plätt) och stek på medelhög värme i ca 3 minuter per sida eller till önskad färg.

Kålsallad:
Strimla vitkålen och dela brysselkålen i små buketter. Hetta upp en panna med smör och släng i brysselkålen först. Fräs tills kålen fått lite brynt yta. Vänd sedan ner resten av kålen tillsammans med sirapen. Stek ytterligare någon minut och smaka av med salt och peppar.

Lingonsylt:
Häll i lingon och socker i en kastrull och ge dem ett snabbt uppkok. Rör om tills allt socker har löst upp sig. Dra av från plattan och servera dem lätt ljumna.