Ingredienser
Karmelliserade pilgrimsmusslor
Rotselleri- och blomkålskräm
Till servering
Övrigt:
Instruktioner
Dela sellerin och blomkålshuvudet i mindre bitar, lägg dessa i en rejäl kastrull. Häll på mjölken och fyll på med vanligt vatten tills det täcker bitarna. Koka upp tills bitarna är mjuka, det borde ta cirka 15 minuter, känn efter med en sticka.
Under tiden du väntar på att blomkål och selleri skall bli färdigkokad, smälter du smöret på svag värme, klarar det och låter de stå på låg värme tills det blir gyllenbrunt och luktar nötigt.
Ja och när du ändå är i farten med det nötiga kan du rosta hasselnötterna lite granna, i en torr stekpanna. Men akta så att de inte blir brända, då blir det bittert och inte alls gott. När nötterna är varma kan du lägga dem i en ren torr handuk och gnugga dem lite, då ramlar det mesta av skinnet av. Hacka dem och lägg dem åt sidan. Dela citronen på hälften och lägg även den i samma torra panna, så den får lite griljerad yta.
Nu borde blomkålen vara färdigkokad. Häll av mjölk/vattnet men OBS! spar det! Mixa blomkålen, häll i lite grann av det brynta smöret. Om du behöver så späd eventuellt med mjölk/vattnet. Salta, peppra och smaka eventuellt av med lite av saften från den grillade citronen.
Precis innan servering, steker du pilgrimsmusslorna, några i taget i smör i rykande het panna. 40 sekunder per sida, de skall bara få yta och bli genomvarma, så passa dem noga. Lägg upp den varma krämen i en fin hög på tallriken, lägg musslorna mitt på, häll på smöret, dekorera med nötter och dillkvist. Servera direkt gärna med en bit av den grillade citronen vid sidan av.