Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
  • Recept
  • Karamelliserade pilgrimsmusslor

Hämtar annons

Karamelliserade pilgrimsmusslor

Recept av Anette Rosvall

Karamelliserade pilgrimsmusslor

Karamelliserade pilgrimsmusslor med rotselleri- och blomkålskräm, brynt smör, rostade hasselnötter och dill

Ingredienser

  • Karamelliserade pilgrimsmusslor med rotselleri- och blomkålskräm, brynt smör, rostade hasselnötter och dill
    • 300 stBlomkålshuvud
    • 300 gramRotselleri
    • 16 stPilgrimsmusslor, hela
    • 6 dlMjölk
    • 150 gramSmör
    • 1 stHasselnötter, en rejäl näve
  • Dekorera med några fina dillkvinstar, smaksätt med salt och vitpeppar från kvarnen plus ev några droppar citronsaft för att balansera upp syran.

Karamelliserade pilgrimsmusslor

Börja med att dela selleri och blomkål i mindre bitar, lägg bitarna i en rejäl kastrull. På med mjölken och dessutom fyller du på med vatten tills det täcker bitarna. Koka dem mjuka, det borde ta cirka 15 minuter, men känn efter med en sticka.

Under tiden du väntar, smälter du smör och klarar det. Låt det sedan stå på låg värme tills det blir gyllenbrunt och luktar nötigt. Men var noga med att inte bränna det!

Ja och när du ändå är i farten med det nötiga rostar du hasselnötterna i en torr stekpanna. Var noga så att de inte bränns, då smakar de bittert och inte alls gott. När nötterna är klara lägger du dem i en ren torr handuk och gnugga dem lite, då ramlar det mesta av skinnet av. Hacka dem och lägg dem åt sidan.

Så tillbaka till selleri och blomkål som borde vara färdiga nu. Häll av mjölk/vattnet men OBS! spar det! Mixa blomkålen, häll i en liten skvätt av det brynta smöret. Om du behöver så späd eventuellt med mjölk/vattnet. Salta, peppra och smaka eventuellt av med lite citronsaft.

Precis innan servering, steker du pilgrimsmusslorna, några i taget i smör i rykande het panna. 40 sekunder per sida, de skall bara få yta och bli genomvarma, så passa dem noga. Lägg upp den varma krämen i en fin hög på tallriken, lägg musslorna mitt på, häll på smöret, dekorera med nötter och dillkvist. Servera direkt.