Ingredienser
Karamelliserad morotskaka
Gräddglass
Morotsgranité
Instruktioner
Karamelliserad morotskaka
Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda alla torra ingredienser och vänd varsamt ner i äggsmeten med en slickepott. Tillsätt riven morot, brunt smör, solrosolja och sirapen, blanda till en jämn smet. Fördela smeten jämt i 6 stycken runda, värmetåliga silikonformar. Baka i ugnen på 170C varmluft i 15 minuter.
Vid service, värm en stekpanna. Gå i med en riklig klick smör, när smöret smält och tystnat, strössla då över 2 msk socker. Lägg i kakorna med den största ytan nedåt. Vänd kakorna när smöret brynts och de har fått en jämn fin knäckig yta. Stek ytterligare 1 minut och servera direkt.
Gräddglass
Vispa ihop mjölk, gula och socker i en kastrull. Värm smeten på låg värme under omrörning till en temperatur på 83 grader. Tillsätt grädden och rör om en sista ordentlig gång. Kör i glassmaskin till fast, fluffig konsistens. Förvara i frysen till service.
Morotsgranité
Pressa citronerna och spara juicen. Skala och skär morötterna i mindre bitar. Koka upp socker och vatten i en lämplig kastrull. När sockret löst sig tillsätter du morötterna och kokar dem tills de blivit mjuka. Blanda morötterna och sockerlagen tillsammans med resterande ingredienser i en kannmixer, mixa till en helt jämn puré. Frys purén i en djup form. Vid service, skrapa granitén med hjälp av en gaffel. Servera direkt.