Ingredienser
Kapris på svarta vinbär
Övrigt:
Instruktioner
Kapris på svarta vinbärskart
Kapris är egentligen en egen växt, så det är väl inte helt korrekt att kalla detta för kapris – men det beskriver ganska väl slutresultatet. Dessutom blir det en svensk och till och med lokalproducerad variant. Det går bra att göra detta med omogna fläderbär också, säkert med krusbär och annat med – testa, vettja!
3 dl omogna, gröna svarta vinbär, utan stjälk
1,5 -2 dl grovsalt, utan jod (så att det täcker)
en god vinäger, tex äppelcider – så att det täcker bären
eventuellt färsk timjan och lagerblad
Skölj och rensa bären, varva dem i en glasburk med grovsalt. Låt detta stå i 5-7 dagar, i rumstemperatur. Här kan du avsluta receptet, om du vill, speciellt om du lägger ned timjan och lagerblad redan från början – då får du helt enkelt salt ”kapris”.
Men vill du lägga in bären i vinäger, så plockar du ur dem ur saltet och slår av det mesta, (saltet kan du spara och torka igen – då får det en ny spännande smak att krydda tex den bakade rotsellerin med). Sedan slänger du ned timjan och lagerblad i glasburken med bären och täcker med vinäger – om en vecka är de klara!