Kapris på svarta vinbär

Kapris gjorda på svarta vinbärskart

    Ingredienser

    • Kapris på svarta vinbär

    Övrigt:

    eventuellt färsk timjan och lagerblad

    Instruktioner

    Kapris på svarta vinbärskart

    Kapris är egentligen en egen växt, så det är väl inte helt korrekt att kalla detta för kapris – men det beskriver ganska väl slutresultatet. Dessutom blir det en svensk och till och med lokalproducerad variant. Det går bra att göra detta med omogna fläderbär också, säkert med krusbär och annat med – testa, vettja!

    3 dl omogna, gröna svarta vinbär, utan stjälk

    1,5 -2 dl grovsalt, utan jod (så att det täcker)

    en god vinäger, tex äppelcider – så att det täcker bären

    eventuellt färsk timjan och lagerblad

    Skölj och rensa bären, varva dem i en glasburk med grovsalt. Låt detta stå i 5-7 dagar, i rumstemperatur. Här kan du avsluta receptet, om du vill, speciellt om du lägger ned timjan och lagerblad redan från början – då får du helt enkelt salt ”kapris”.

    Men vill du lägga in bären i vinäger, så plockar du ur dem ur saltet och slår av det mesta, (saltet kan du spara och torka igen – då får det en ny spännande smak att krydda tex den bakade rotsellerin med). Sedan slänger du ned timjan och lagerblad i glasburken med bären och täcker med vinäger – om en vecka är de klara!