Svenska flaggan
  • Recept
  • Kantarellrisotto med råstekt jordärtsskocka och tärnat äpple

Hämtar annons

Kantarellrisotto med råstekt jordärtsskocka och tärnat äpple - DinVinguide

Recept av Redaktionen

Kantarellrisotto med råstekt jordärtsskocka och tärnat äpple

Kantarellrisotto med råstekt jordärtsskocka och tärnat äpple

Ingredienser

  • Kantarellrisotto med råstekt jordärtsskocka och tärnat äpple:
    • 3 dlrisottoris t ex Saltå Carnaroli
    • 4 mskolivolja
    • 2 stschalottenlökar, finhackade
    • 3 dlvitt vin
    • 1 lgrönsaksbuljong, varm (1 l vatten och 2 buljongtärningar)
    • 2 msksmör
    • 2 dlkantareller, i bitar och förvälld
    • 200 gramjordärtskocka, skalad och tärnad
    • 1 stäpple, i tärningar
    • 1 tskrepad färsk timjan
    • 2 mskfinhackad persilja
    • ½ tskrivet citronskal
    • 2 dlriven Västerbottensost eller parmesanost
  • svartpeppar
    salt

Kantarellrisotto med råstekt jordärtsskocka och tärnat äpple

Värm en kastrull på medelstark värme. Bryn lök och ris i olivoljan 2-3 minuter. Häll på vinet och låt det koka in. Stek kantarellerna i smör och rör sedan ner dem i riset. Slå på 1/3 av buljongen och låt koka in något under omrörning, späd med resten av buljongen, lite i taget, under omrörning tills riset har ett behagligt tuggmotstånd och risottons konsistens är krämig. Ta av från värmen. Denna process bör ta 18-20 min. Värm en stekpanna några minuter innan riset är klart. Råstek jordärtskockan i smör tills den fått lite färg och är mjuk, salta. Tillsätt äpple, jordärtskocka, örter, ost och citron till risotton. Smaka av med svartpeppar och om det behövs, salt. Rör om och servera omgående.