Annons:

Fågel Fläskkött Grönsaker/Vegetariskt Nötkött

Kalvschnitzel med citronsmörsås och bakad mandelpotatis.

Panerat kött kommer i många skepnader. Här kommer en variant med kalvkött och en smaskig citronsmörsås ifrån Mia.

Ingredienser

Smaksätt med salt och svartpeppar från kvarnen. Servera gärna med gröna ärtor.

Sätt på ugnen, 200 grader. Upp med potatisarna på en oljad plåt och in varm ugn i ca 30 minuter. Ugnar är olika, kolla vad som funkar i din ugn.

Börja med Citronsmörsåsen. Hacka en schalottenlök fint, häll i en vid gryta eller panna. I med vinet, citronsaften och buljongen och färska timjan. Låt småputtra tills hälften av vätskan är kvar. Sänk värmen till lågt. Vispa i smöret, en matsked i taget tills såsen blir krämig och blank. Nu klickar du i crème fraichen och vispar ihop. Ställ åt sidan utan värme tills du fixat resten.

Torka köttet på bägge sidor. I en djuptallrik häller du mjölet, i en annan vispar du ihop äggen och i den tredje pankosmulorna. Tripp, trapp trull, ställ djuptallrikarna i den ordningen så blir det lättsamt 🙂
På en bricka lägger du ut bakplåtspapper, håll gärna till där du kan tvätta fingrarna mellan varven för det blir lite kladd..
Salta och peppra köttbitarna lätt. Doppa och tryck båda sidorna av köttet i mjölet så det hamnar överallt, dra köttet lite elegant genom äggsmeten, skall vara överallt. Sista stationen, dutta ner köttet i pankosmulorna, tryck på det lite extra så du får fina panerade bitar. Lägg åt sidan på bakplåten.
Stek schnitzlarna i smör på medelvärme tills de är knaprigt gyllene, om ni är många använd fler stekpannor och låt de färdigstekta vila i ugn på 100 grader, men inte länge och på varann, då blir de lätt saggiga och det vill du inte.

Servera med ugnsbakade, stora mandelpotatisar (när de är färdigbakade i ugnen, kryssa potatisen med en kniv och tryckmosa upp potatisen genom skalet) den försiktigt värmda Citronsmörsåsen och kokta gröna ärtor… Kan hända du får pussar av familjen när allt är uppätet 🙂 Alltid mysigt 🙂