Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Kall inlagd ‘kräftströmming’

Recept av Redaktionen

Kall inlagd kräftströmming

Skeppsholmens Strömmingsmästare 2016 är Tor Svärdby med receptet kall inlagd kräftströmming med anjovis och kryddost.

Ingredienser

  • Kall inlagd kräftströmming
    • ½ kgströmming
    • 1 dlättika
    • 5 dlvatten
    • 1 msksalt
    • 1 nypasocker
  • Kräftlag
    • ½ lvatten
    • 1 msksalt
    • 1 msksocker
    • 1 stskivad gul lök
    • 5 stkrossade nejlikor
    • 2 stnedskurna krondillsruskor
    • 1 dlporter
    • 3 msktomatpuré
    • 1 mskdillfrö
    • 1 stspadet från en liten burk anjovis

Dra 1/2 kg strömming, gärna så jämnstora som möjligt.

Lägg strömmingen i en lag på 1 dl ättika, 5 dl vatten, 1 msk salt och lite socker.

Låt de dragna strömmingsfiléerna ligga ett par timmar i rumstemperatur tills den blir precis ‘klar’.

Under tiden: Koka ytterligare en lag på 1/2 l vatten, 1 msk salt, 1 msk socker, 1 skivad gul lök och 5 st krossade nejlikor. Låt koka ett par minuter. Lägg ner 2 nedskurna krondillsruskor och 1 dl porter i lagen. Dra lagen åt sidan, låt den stå och dra en timma och samtidigt kallna (lagen ska påminna om koket till signalkräftor).

Sila ‘kräftkokslagen’, smaka upp den med 3-4 msk tomatpuré, 1 msk dillfrö och spadet från en liten burk anjovis. Smaka av sältan!

Häll av strömmingen från första lagen och lägg ner den i ‘kräftlagen’.

Hittills går det bra att förbereda en vecka i förväg.

Lägg upp strömmingen på ett fat, skeda över lag, garnera med ansjovisfiléer, råhyvlad fänkål, smulad kryddost och grovt hackad dill.