Ingredienser
Kall inlagd kräftströmming
Kräftlag
Instruktioner
Dra 1/2 kg strömming, gärna så jämnstora som möjligt.
Lägg strömmingen i en lag på 1 dl ättika, 5 dl vatten, 1 msk salt och lite socker.
Låt de dragna strömmingsfiléerna ligga ett par timmar i rumstemperatur tills den blir precis ‘klar’.
Under tiden: Koka ytterligare en lag på 1/2 l vatten, 1 msk salt, 1 msk socker, 1 skivad gul lök och 5 st krossade nejlikor. Låt koka ett par minuter. Lägg ner 2 nedskurna krondillsruskor och 1 dl porter i lagen. Dra lagen åt sidan, låt den stå och dra en timma och samtidigt kallna (lagen ska påminna om koket till signalkräftor).
Sila ‘kräftkokslagen’, smaka upp den med 3-4 msk tomatpuré, 1 msk dillfrö och spadet från en liten burk anjovis. Smaka av sältan!
Häll av strömmingen från första lagen och lägg ner den i ‘kräftlagen’.
Hittills går det bra att förbereda en vecka i förväg.
Lägg upp strömmingen på ett fat, skeda över lag, garnera med ansjovisfiléer, råhyvlad fänkål, smulad kryddost och grovt hackad dill.