• Hem
  • /
  • Recept
  • /
  • Kalixlöjrom med potatis i smak av Janssons frestelse, hasselnötter & Akvavitpicklad lök

Kalixlöjrom med potatis i smak av Janssons frestelse, hasselnötter & Akvavitpicklad lök

    Bild på Kalixlöjrom med potatis i smak av Janssons frestelse, hasselnötter & Akvavitpicklad lök

    Ingredienser

    • Mandelpotatispuré

    • Akvavitpicklad lök

    • Brynt ansjovissmör

    • Servering

    Instruktioner

    • 1. Mandelpotatispuré:

      •  Skala och koka mandelpotatisen i lättsaltat vatten tills den är mjuk, cirka 15-20 minuter, låt den inte bli överkokt.
      • Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Mosa genom en finmaskig sil eller pressa potatisen
      • Värm smöret och vispgrädden i en kastrull tills smöret smält, och rör sedan ner detta i potatisen. Smaka av med salt.

      2. Akvavitpicklad lök:

      • Skala och skiva silverlöken tunt, gärna på mandolin.
      • Lägg löken i isvatten, så den får till mer spänst och krisp
      • Blanda ättika, Skåne Akvavit, strösocker och vatten i en kastrull. Koka upp tills sockret lösts upp, och låt lagen svalna något.
      • Lägg den skivade löken i lagen precis innan servering, den behöver ligga i lagen ca 3min. Då behåller den krispet samtidigt som den får smak 3.

      3. Brynt ansjovissmör:

      • Smält smöret i en kastrull på medelhög värme. Låt smöret fortsätta brynas tills det är gyllenbrunt och doftar nötigt. Vispa under tiden
      • Häll av ansjovisen och rör ner i det brynta smöret tillsammans med citronsaften. Vispa sönder filéerna. Tillsätt de hackade hasselnötterna och rör om.

      4. Servering:

      • Lägg en klick mandelpotatispuré på varje tallrik.
      • Toppa purén med Kalixlöjrom och några skivor akvavitpicklad lök.
      • Skeda över det brynta ansjovissmöret och hasselnötterna runt purén. o Garnera med dill och nymalen svartpeppar