Ingredienser
Mandelpotatispuré
Akvavitpicklad lök
Brynt ansjovissmör
Servering
Instruktioner
1. Mandelpotatispuré:
- Skala och koka mandelpotatisen i lättsaltat vatten tills den är mjuk, cirka 15-20 minuter, låt den inte bli överkokt.
- Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Mosa genom en finmaskig sil eller pressa potatisen
- Värm smöret och vispgrädden i en kastrull tills smöret smält, och rör sedan ner detta i potatisen. Smaka av med salt.
2. Akvavitpicklad lök:
- Skala och skiva silverlöken tunt, gärna på mandolin.
- Lägg löken i isvatten, så den får till mer spänst och krisp
- Blanda ättika, Skåne Akvavit, strösocker och vatten i en kastrull. Koka upp tills sockret lösts upp, och låt lagen svalna något.
- Lägg den skivade löken i lagen precis innan servering, den behöver ligga i lagen ca 3min. Då behåller den krispet samtidigt som den får smak 3.
3. Brynt ansjovissmör:
- Smält smöret i en kastrull på medelhög värme. Låt smöret fortsätta brynas tills det är gyllenbrunt och doftar nötigt. Vispa under tiden
- Häll av ansjovisen och rör ner i det brynta smöret tillsammans med citronsaften. Vispa sönder filéerna. Tillsätt de hackade hasselnötterna och rör om.
4. Servering:
- Lägg en klick mandelpotatispuré på varje tallrik.
- Toppa purén med Kalixlöjrom och några skivor akvavitpicklad lök.
- Skeda över det brynta ansjovissmöret och hasselnötterna runt purén. o Garnera med dill och nymalen svartpeppar