Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Österrikisk pannkaka

Recept av Magnus Reuterdahl

Kaiserschmarrn med punsch-russin

Kaiserschmarrn (fluffig pannkaka från Österrike) smaksatt med punsch-russin

Ingredienser

  • Punsch-russin:
    • 50 gramrussin
    • ½ dlpunsch (eller sött vin, om du väljer rom räcker det med ca 3 msk)
  • Pannkakssmet
    • 3 ststora ägg (dela upp vitan och gulan)
    • 3 msksmör (osaltat, smält)
    • 3 msksocker
    • 1 krmsalt
    • 1 ½ dlvetemjöl
    • 2 ½ dlmjölk
  • För karamelliseringen
    • 3 mskhonung
    • 1 msksmör (osaltat)
    • 2 tskvaniljsocker

Kaiserschmarrn är en klassisk efterrätt från Österrike som också är populär i Bayern. Det är en söt, fluffig, sönderriven pannkaka med smak av russin i rom eller som i detta fall smaksatta med punsch. Ett alternativ till detta är att smaksätta russinen med sött vin.

Precis som med många andra klassiska rätter finns det flera varianter på den, jag vill dock ha det härligt sockriga i centrum och därför har jag valt bort den ofta förekommande äppelsåsen. Pannkaksbitarna kommer bli lite tjockare än vanliga svenska pannkakor!

Tillagning:

Börja med att lägga russinen i punschen, låt detta stå i minst 20 minuter.

Under tiden är det dags att påbörja arbetet med pannkaksmeten. Kläcka äggen så att du kan separera äggulorna i en bunke och äggvitorna i en annan.

Rör ned sockret med äggvitorna och vispa tills att smeten börjar hårdna, de ska dock inte bli helt stelt. Detta brukar ta ett 2-3 minuter.

Blanda sedan ihop äggulorna med det smälta smöret (obs låt det svalna till rumstemperatur) och saltet. Vispa därefter ihop mjölken och mjölet och tillsätt detta under lätt vispning, lite åt gången tills du har en fluffig smet. Vänd sedan ned äggvitan i smeten tills inga klumpar av äggvita återstår men smeten är luftig och fin. Låt stå och vila 10-20 minuter

Sätt på ugnen på 175 grader.

Använd en en ugnssäker stekpanna. Hetta upp smör i den, häll i smeten och sänk värmen till medel. Efter cirka 6-7 eller när pannkakan ha fått en fin gyllene färg på undersidan så häller du över russinen och punschen. Rör runt och sätt in det hela i ugnen. Nu behöver du hålla lite koll. Ta ut den när du fått en fin gyllengul yta. Riv sönder pannkakan i lagom stora munsbitar. Drissla över honungen. Hetta upp smöret och bryn pannkakan under omrörning i några minuter så att honungen den karamelliseras. Lägg upp på en tallrik, pudra med vaniljsocker och servera med ett glas kall punsch.