Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Jultapas – Vörtbröd med dubbelgravad lax, hovmästarfärskost, äpple och smörstekt vörtbröd - DinVinguide

Recept av Redaktionen

Jultapas – Vörtbröd med dubbelgravad lax, hovmästarfärskost, äpple och smörstekt vörtbröd

Ingredienser

  • Dubbelgravad lax:
    • 1 kglaxfilé, som varit fryst minst 3 dygn
    • 125 mlsocker
    • 1 dlsalt
    • 1 knippedill
  • Rimningslag:
    • 1 lvatten
    • 1 msksalt
  • Hovmästarfärskost:
    • 300 gramnaturell färskost
    • 2 msksenap
    • 3 mskskånsk senap
    • 1 tskdijonsenap
    • 2 msksocker
    • 2 mskvinäger
    • ½ dlhackad dill
  • Tillbehör:
    vörtbröd
    äpple
    citron
    dill

Dubbelgravad lax:
Gnid in laxen med socker och salt. Lägg på dill och lägg laxen i kylskåpet ett dygn.

Rimningslag:
Blanda vatten och salt i dubbla plastpåsar. Ta bort dillen och lägg laxen i påsen med rimningslagen och knyt till. Låt den ligga ytterligare ett dygn i kylskåp. Skiva laxen.

Hovmästarfärskost:
Blanda färskost, de olika senapssorterna, socker och vinäger. Tillsätt dill. Klicka ner osten i en spritspåse.

Montering:
Stansa ut rundlar ur bröden i den storlek du vill ha dem. Stansa också ut små rundlar. Smörstek de små rundlarna och låt rinna av på papper. Skiva äpplet och strimla, droppa över citron. Fördela de stora vörtrundlarna på ett stort fat, spritsa hovmästarfärskost över hela brödet och lägg på skivor av lax. Spritsa små toppar av färskosten på laxen, lägg på en smörstekt liten vörtrundel och garnera med äpple. En dillkvist på är också fint och gott.