
Ingredienser
Julköttbullar
Instruktioner
Julköttbullar
Det finns historier och rykten om att restauranger kan stoppa vad som helst i köttfärssmet. Så är det inte. Karl-Heinz Krücken på Ulriksdals värdshus, är oöverträffad i konsten att servera köttbullar lagade från grunden, och dementerar bestämt att rester och inälvor inte har i en fin färs att göra.Köttbullar som varmrätt borde vara Sveriges nationalrätt. Att blanda fläsk i färsen är för många en välbevarad hemlighet, men en förutsättning för riktigt goda köttbullar.
01. Finhacka löken och stek på låg värme i smör. Stek minst i en halvtimme för att få fram den brynta smaken. Smaka av löken med lite salt och ställ åt sidan på ett fat för att svalna. Blötlägg rivebrödet i mjölk minst 15 minuter. Rör om ett par gånger.
02. Mortla kryddorna fint.
03.Blanda köttfärsen i en rymlig bunke tillsammans med salt, ansjovisspad och kryddor. Knäck i äggen, rör om tills smeten blivit jämn. Tillsätt rivebröd- och mjölkblandningen i två omgångar så att det blandas in ordenligt.
Pudra över stärkelsen, potatismjöl eller majsena. Vänd i löken sist.
04. Den stora hemligheten är att inte arbeta färsen för mycket. Mindre satser färs, upp till två kilo, är bäst att göra för hand och inte i en matberedare. Gör ett stekprov för att säkerställa kvaliteten.
05. Rulla köttbullar till önskad storlek. Hetta upp stekpannan med mycket smör som brynts.
06. Lägg köttbullarna i stekpannan och låt dem steka en stund innan de vänds. Se till att de inte bränns vid. Sänk temperaturen och klicka i smör om det behövs.
07. Vänd köttbullarna varsamt två gånger och låt dem stekas runt om. Saka om pannan och lägg dem i durkslag så att fettet får rinna av.
Klara att njuta!