Svenska flaggan

Hämtar annons

Julköttbullar

Recept av Tor Stålhandske

Julköttbullar

Julköttbullar

Ingredienser

  • Julköttbullar
    • 1 kgblandfärs
    • 1 ½ msksalt
    • 2 mskansjovisspad
    • 2 msksenap, gärna grövre julsenap
    • 4 stkryddnejlikor, finkrossade
    • 4 stkryddpepparkorn
    • 1 nypaNågra riv av muskot
    • 1 nypavitpeppar
    • 2 stägg
    • 1 dlrivebröd uppblött
    • 1 tskpotatismjöl eller majsena
    • 3 dlmjölk
    • 1 nypasalt
    • 1 stSmör och olja att steka i

Julköttbullar 

Det finns historier och rykten om att restauranger kan stoppa vad som helst i köttfärssmet. Så är det inte. Karl-Heinz Krücken på Ulriksdals värdshus, är oöverträffad i konsten att servera köttbullar lagade från grunden, och dementerar bestämt att rester och inälvor inte har i en fin färs att göra.Köttbullar som varmrätt borde vara Sveriges nationalrätt. Att blanda fläsk i färsen är för många en välbevarad hemlighet, men en förutsättning för riktigt goda köttbullar.

01. Finhacka löken och stek på låg värme i smör. Stek minst i en halvtimme för att få fram den brynta smaken. Smaka av löken med lite salt och ställ åt sidan på ett fat för att svalna. Blötlägg rivebrödet i mjölk minst 15 minuter. Rör om ett par gånger.

02. Mortla kryddorna fint.

03.Blanda köttfärsen i en rymlig bunke tillsammans med salt, ansjovisspad och kryddor. Knäck i äggen, rör om tills smeten blivit jämn. Tillsätt rivebröd- och mjölkblandningen i två omgångar så att det blandas in ordenligt.
Pudra över stärkelsen, potatismjöl eller majsena. Vänd i löken sist.

04. Den stora hemligheten är att inte arbeta färsen för mycket. Mindre satser färs, upp till två kilo, är bäst att göra för hand och inte i en matberedare. Gör ett stekprov för att säkerställa kvaliteten. 

05. Rulla köttbullar till önskad storlek. Hetta upp stekpannan med mycket smör som brynts. 

06. Lägg köttbullarna i stekpannan och låt dem steka en stund innan de vänds. Se till att de inte bränns vid. Sänk temperaturen och klicka i smör om det behövs. 

07. Vänd köttbullarna varsamt två gånger och låt dem stekas runt om. Saka om pannan och lägg dem i durkslag så att fettet får rinna av. 

Klara att njuta!