Ingredienser
Julgröt/Risgrynsgröt
Övrigt:
Instruktioner
Julgröt
Risgrynsgröt är en enkel rätt att göra och det blir mycket godare än de förkokta som finns i allehanda butiker. Tillagningstiden är 1.5-2 timmar.
Tillagning
Börja med att sätta på ugnen på 125 grader.
Smält smör, häll i grötriset saltet, sockret och kanelstängerna i en kastrull som du kan ha i ugnen. Låt det sjuda under omrörning på svag värme i några minuter under omrörning. Sockret ska mälta och riset ska bli lite genomskinligt.
Häll därefter på mjölken och låt koka upp igen, var försiktig så det inte bränner fast i botten. Placera sedan grytan med lock i ugnen i cirka en ca 1,5 timmar. Rör om var 10 minut och håll koll på den bara småputtrar och dess konsistens. Om den blir för tjock tillsätt lite extra mjölk eller vatten. När riset har fått en bra konsistens är det dags att smaka av, tillsätt vid behov mer socker och/eller salt.
Servering
Tillsätt om du vill mandlar, sedan är det bara att servera och rimma!