Ingredienser
Jordärsskocka i frasig filodeg
Pensling
Att hälla över efter ugnsbaket
Övrigt:
Instruktioner
Idag kära vänner måste ni göra denna frasiga, sidenmjuka godsak som du med fördel äter med på Meatless monday med en syrlig tomatsallad. Om du lagar den en helt annan dag så är den ett utomförträffligt tillbehör till grillat i alla möjliga varianter.
Börja med att skala och dela jordärtskockorna i mindre bitar (om du lägger dem i vatten med lite citron efter hand så håller de färgen, de oxiderar en smula om de ligger i luften) Koka dem tills de är helt mjuka, häll av vattnet och mosa dem till ett stomp. Blanda ner övriga ingredienser förutom grädden och filodegen, i stompet. smaka av med salt, peppar och dragon.
Ta fram en ugnsform som är cirka 20×30 cm och pensla den i botten med smält smör. Nu skall vi bygga! Lägg 6 ark med filodeg i ugnsformen, pensla med smör mellan varje ark. Lägg hälften av jordärtsskocksgeggan på arken. Dela upp resterande ark och fyllning så att du kan avsluta med 4 filoark. Glöm inte att pensla arken med det smälta smöret. Nu skall formen in i ugnen på 180 grader i cirka 30 grader. Håll ögonen på ytan, den skall bli gyllene men inte bränd.
Under tiden du väntar på det, kokar du upp 2 dl grädde med vitlök, salt, svartpeppar och dragon. Och när lådan är klar häller du över den heta grädden över hela baletten, nu skall filmaren få suga upp grädden. Låt jordärtsskockslådan svalna en smula, för att bli så där lagom fast och fin, servera den sedan ljummen med en syrlig tomat- och löksallad.
Smaklig spis!
