Janssons frestelse

Janssons frestelse
    Janssons frestelse

    Ingredienser

    • Janssons frestelse

    Instruktioner

    Janssons frestelse 

    Hade vickningen bestått av endast en maträtt hade det varit Janssons frestelse. Det finns två teorier om namnet. Den ena är att rätten helt enkelt är tillägnad operasångaren och matälskaren Pelle Jansson. Den andra är att maträtten tillkom under ett knytkalas, där rätten råkade hamna vid en namnskylt för bordsplaceringen. Ett missförstånd alltså, att det var gratängen som hette Jansson. Oavsett vad är det en god maträtt.

    Godast är frestelsen dagen efter då den stått till sig och värms till ljummen före servering. Vi föredrar att steka löken och krydda med kryddpeppar, på så vis punktmarkeras den fina smaken av kryddpeppar.

    01.

    Stek löken på låg värme i cirka 30 minuter i 200 gram smör. Krydda med grovkrossad kryddpeppar.

    02.

    Varva potatis, lök och ansjovis.  Salta lite.  Häll över grädde, pudra rivebröd och klicka över lite smör.

    03.

    Grädda i ugn på 225 grader i cirka en timme.