Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

irish coffee

Recept av Redaktionen

Irish Coffee

Varm kaffedrink med whiskey

Ingredienser

  • Irish Coffee
    • 30 mlIrländsk whiskey
    • 100 mlkaffe*
    • 10 mlmuscovadosockerlag*

I värmetåliga glas, häll kokande vatten upp till kanten. Låt stå en stund och häll ut. Nu håller drinken sig varm längre. Häll på socker, kaffe och whiskey. Toppa med ett ungefär 1,5-2 cm tjockt lager av den lättvispade grädden. Enklast är att försiktigt hälla grädden från en lite större såskanna eller något annat med pip. Om grädden är bra vispad, ska man inte behöva en stå med tesked för att klara skiktningen. Häll försiktigt och nära vätskan. För ett extra lager av smak, strö ett tunt lager av flingsalt ovanpå grädden. Se till att saltkristallerna finfördelas, det är smart att mortla dem lite i förväg.

TIPS!

Det är jättegott att dricka en Irish efter nyårsmiddagen, perfekt energi för att hålla sig vaken till 12-slaget.

Kaffe*

Jag är absolut ingen kaffeexpert, men i en den här varianten av Irish med muscovado och salt, tycker jag att det kan vara bra tryck i kaffet. Hitta något lite hårdare rostat kaffe att köra på. Ett misstag många gör när det kommer till att blanda Irish, är att man tar för mycket kaffe kontra whiskey. Jag tycker det är lagom att ta ungefär dubbelt så mycket kaffe som whiskey, just för att man ju vill känna smaken av den härliga spriten!

Muscovadosockerlag*

2 dl muscovadosocker

2 dl vatten

Koka upp vatten, förslagsvis i vattenkokare, mät upp 2 dl och blanda ihop med 2 dl muscovadosocker. Rörsocker, farin, eller vanligt vitt socker går även bra om man inte har muscovado hemma. Här kan man ju experimentera lite, men jag tycker den djupa och kolaaktiga smaken från muscovado gör sig extra bra i en Irish Coffee och särskilt nu när vi tillsätter lite sälta ovanpå grädden. Enligt mitt recept och efter mina smaklökar är 10 ml en lagom mängd sockerlag. Man kan självklart tillsätta mer eller mindre enligt eget tycke.

Lättvispad grädde*

Kanske egentligen låter som det enklaste i världen, men det är inte fullt så enkelt som man kan tro att få till grädden till en Irish.

Det man absolut inte bör göra är att använda sprutgrädde. Det som händer då är att man får ett för tjockt lager, med andra ord ett litet berg av grädde ovanpå drinken. Sprutgrädde är också för hårt vispat så att man ofta får en stor klump av grädde när man dricker och sen är den slut och man har bara whiskey, kaffe och socker kvar. Meningen är ju att grädden ska räcka genom hela drinken.

Istället vispar vi vår egen grädde, antingen för hand eller med elvisp. Här vill vi åstadkomma en grädde som är rinnig, men tjock nog till att kunna skikta sig ovanpå vår drink. Vispa tills de första ”vecken” börjar synas i grädden. Man kan provhälla över en liten kopp kaffe.

Meningen med den lättvispade grädden är att man får en lagom fördelning av grädde kontra whiskey-kaffe-socker. Den kalla grädden hjälper oss att inte bränna läpparna mot det varma kaffet och kontrasten kallt mot varmt är även väldigt härlig. Det är precis just så man bör dricka en Irish Coffee, genom grädden. Använd för guds skull inte sugrör i er Irish! Med sugröret rör de flesta ut grädden och förstör helt konceptet med kallt-möter-varmt, eller dricker man från botten och får bara whiskey, kaffe och socker och får grädden kvar i slutet.