dillfrö
salt">
Hummersoppa med hummerröra
Soppa:
Plocka köttet ur humrarna och spar köttet tills senare. Rosta hummerskalen ordentligt i ugnen på 220 grader ca 10 min.
Hacka morot och lök grovt och fräs detta i en stor kastrull med lite olja tills löken blivit glansig. Tillsätt tomatpuré och låt tomatpurén fräsa lite till med grönsakerna. Tillsätt vin och låt reducera till cirka 2/3. Tillsätt de rostade hummerskalen. Smaka på vinblandningen, känns det balanserat i smaken så häll i vatten, grädde och mjölk. Tillsätt vitpepparkorn, cayennepeppar och dillfrö. Svårt att säga exakt mängd så använd ditt sunda förnuft.
Låt stå och småkoka i cirka en timme. (får ej stormkoka)
Smaka av. Känns det som att soppan behöver stå och dra lite till kan den gärna göra det men håll koll på hur den utvecklas.
Sila soppan i en ny kastrull när smakerna är bra. Reducera soppan eller red av den för att få önskad konsistens. Används beurre manie rekommenderas det att sila soppan ännu en gång för att få bort eventuella rester från redningen.
Salta och smaka upp soppan med en skvätt konjak. Om soppan känns för tung i smakerna så balansera upp den med lite pressad citron eller äppelcidervinäger, men var försiktigt för att tillbehören kommer bistå med en frisk syra.
Tips!
Precis innan servering är ett bra tips att mixa/skumma soppan med en stavmixer och om soppan skulle spricka under tillagningen så går det att mixa ihop den igen med en stavmixer.
Hummeröra:
hummerkött från 2 st humrar, skuret
gräslök, fint skuren
1 syrligt äpple, skalat och tärnat fint
pressad citron
olivolja
salt
Skär hummerköttet i mindre bitar så att det går att äta med sked. Finhacka gräslök. Tärna äpplet fint. Blanda ihop allt och smaka upp med pressad citron, olivolja och salt.
Tänk på att det ska finnas en framträdande syra i blandningen så den bryter av med hummersoppan. Testa genom att lägga lite av röran och soppan på en sked och smaka av.
Fördela röran centrerat i botten på djupa tallrikar och fyll på med varm soppa. Garnera ev med gräslök och även några droppar olivolja.
Perfekt som en lättare lunch, förrätt eller en huvudrätt.