Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Pasta recept Italien

Recept av Magnus Reuterdahl

Hummerpasta på sicilianskt sätt

Hummerpasta på sicilianskt sätt. Detta är baserat på flera recept och smakminnen.

Ingredienser

  • Hummerpasta på sicilianskt sätt
    • 1 sthummer (färdigkokt)
    • 3 stschalottenlök
    • 3 stvitlöksklyftor
    • 2 msktomatpuré
    • 10 stcoktailtomater
    • 1 stjälkarstjälkselleri
    • ½ ströd chilifrukt
    • 1 krmfänkålsfrön
    • ½ stcitron (saften av)
    • 4 mskolivolja
    • 1 dlvitt vin
    • 1 dlhummerfond eller skaldjursbuljong
    • 200 gramspaghettone (torr)
  • Salt och vitpeppar.

Hummerpasta på sicilianskt sätt

Det finns flera olika italienska varianter på hummerpasta, såsom spaghettil all’aragoista och spaghetti al ragù di astice med flera. Detta är mitt försök att återskapa en rätt jag åt på Sicilien för flera år sedan som inte hade något specifikt namn då restaurangen inte hade någon egentlig meny. När jag arbetat fram detta recept har jag provat och testlagat flera typåer av hummerpasta och tagit inspiration från dem. Jag har också utgått från mina smakminnen från de rätter jag ätit i Italien över åren, främst de den på languster jag åt i Marsala på Sicilien.

Som jag skrev ovan hade den sistnämnda pastan inget specifikt namn, vi valde helt enkelt languster och de rekommenderade att servera den som enkel pasta med lite örter och en sås på tomater, olja och vitt vin. Enkelt och rustikt, om man nu kan säga det om en rätt med hummer eller languster. Oavsett vilket var den helt fantastiskt.

Jag brukar köpa färdigkokt hummer. På skalen brukar jag göra en hummerfond och använda detta i rätten. Vidare brukar jag använda tjockare spagetti av typen spaghettone eller spaghettoni, de ger mer tuggmotstånd och tar upp smakerna bättre, tänk på att dessa också behöver kokas längre, ca 15-18 minuter beroende på producent. Ett alternativ är en bra bandpasta. Anpassa mängden pasta med hur mycket du brukar äta.

Förberedelser

Dela och knäck hummern, tärna köttet i lagom stora bitar, vill du göra det vackert sparar du kloköttet för garnering. Ställ åt sidan.

Finhacka chilin, löken och vitlöken, lägg en tredjedel av vitlöken åt sidan. Dela på tomaterna och slanta stjälsellerin.

Sätt på pastavattnet. När det börjar koka så lägger du i pastan i vattnet och då är det lagom att sätta på en stekpanna på hög värme.

Tillagning

Häll i ett par matskedar med olivolja och lägg i chilin och fänkålsfröna.

Efter någon minut sänker du värmen till medel och har i den hackade löken och vitlöken. Bryn, men stek inte, i några minuter tills löken börjar mjukna och bli lite genomskinlig. Ha därefter i tomatpurén och rör om någon minut.

Lägg i tomaterna (en del brukar kärna ur dem, det gör inte jag) och stjälsellerin, bryn i ytterligare nåpgra minuter innan du häller på vinet och buljongen. Låt koka upp och reducera i några minuter.

Smaka av med salt och vitpeppar. Låt stå på låg värme tills pastan är klar.

Pastan ska vara al dente. När denna är klar häller du av vattnet, tillsätter 1-2 msk olivolja, citronsaften, den kvarvarande vitlöken och rör ned såsen. Häll i hummerköttet och låt det stå med pastan någon minut, så att hummern får en aning värme innan du serverar.

Servera med vitt bröd.