Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Curry gryta

Recept av Magnus Reuterdahl

Höns i curry

Höns i curry är en klassisk gryta från 1970-talet. Min variant är uppdaterad och lite hetare i stilen.

Ingredienser

  • Hönsbuljong
    • 2 sthöna (ca 1 kg/styck)
    • 3 stmorötter
    • ½ stpurjolök
    • 3 stvitlöksklyftor
    • 2 stjälkarstjälselleri
    • ½ stchilifrukt (färsk eller torkad)
    • 3 stlagerblad
    • 1 mskmejram (torkad)
    • 2 stpersiljekvistar (grova)
    • 2 tsksalt
    • 10 stvitpepparkorn
    • ½ lvitt vin
    • 2 ½ lvatten
  • Höns i curry
    • 2 stköttet från kokta hönor
    • ¾ lhönsbuljong
    • 1 burkkokosgrädde
    • ½ stpurjolök
    • 1 ströd paprika
    • 1 stmorot
    • ½ stchilifrukt (färsk eller torkad)
    • 2 stschalottenlök
    • 1 bitingefära (1,5 cm)
    • 2 stvitlöksklyftor
    • ½ stlime (juicen)
    • 1 msktomatpuré
    • 1 tskcayennepeppar
    • 2 mskcurry vindaloo
    • 1 tskpaprikapulver
    • 3 msksmör
    • 1 knippeFärsk koriander
  • Mina höns i curry är ganska heta, vill du ha en mildare smak prova med vanlig curry istället för vindaloo och överväg att hoppa över chilin. Kokosgrädde gör du enkelt genom att att ställa in burken (oöppnad) i kylskåpet ett par timmar. Efterhand kommer den att anta fast form och på så sett bli mycket krämigare.

Höns i curry är en rätt från 70-talet eller möjligen 60-talet. Detta recept är baserat på Carl Butlers recept från 1974, men jag har gjort smakerna lite hetare och ändrat om ett par saker, jag använder t ex kokosgrädde istället för ett avkok på kokosflingor som Butler gjorde.

Buljongen

Börja med att göra buljongen, denna kan du göra i förväg. Lägg hönorna i en stor gryta. Hacka ingredienserna grovt och lägg ned dem i grytan. Häll på vin och vatten, vattnet ska täcka hönorna. Sjud under lock i 2-3 timmar. Skumma av vid behov.

Tag ut hönorna, köttet ska lossna helt av sig självt. Sila av buljongen, koka ned den tills ca 1,5 liter vätska återstår. Ta bort överflödigt fett. Smaka av så den har en koncentrerad smak, salta och peppra vid behov. Du behöver ca 0,7 liter till denna rätt, resterande del kan du spara till annan mat.

Grytan

Förberedelser:

Finhacka löken, vitlöken och chilin, strimla paprikan och skiva moroten samt purjolöken fint. Riv hönsköttet i lagom stora bitar. Rör ihop de torra kryddorna i en skål eller kopp.Använd en tjockbottnad gryta. Smält smöret, låt de torkade kryddorna och tomatpurén fräsa ihop under någon minut. Tillsätt vid behov, lite buljong (om det blir för torrt).Sänk värmen till medel och tillsätt lök, vitlök, paprika och morötter och låt dem fräsa under omrörning i några minuter. Slå på buljongen och kokosgrädden, rör om. Låt sjuda i ca 20-30 minuter. Rör om då och då.Tillsätt hönsen och purjolöken. Låt sjuda i cirka fem minuter minuter. Tillsätt koriander och limejucie, smaka av  med salt och svartpeppar och servera.

Servering

Servera med ris. Carl Butler föreslår tillbehör som tomatchutney, salta nötter och skivad banan. Bananen låter jag gå till historiens skafferi men det är inte alls dumt att sprinkla lite hackade salta rostade jordnötter över maten precis inför serveringen och tomatchutney kan jag också tänka mig som ett tillbehör, den har jag dock inte provat.Det går bra att ersätta hönorna med kyckling. Tänk på att inte koka dem riktigt så länge som hönorna, då kommer köttet att bli torrt. Du kan givetvis också använda färdig buljong, om du inte förkokar kycklingen eller har färdigkokt hönskött.

Höns kan du ofta hitta i saluhallarna i Stockholm, jag har också hittat det ibland på Lidl och Citygross.