Ingredienser
Hjortronbellini
Instruktioner
Hjortronbellini
Häll först det mousserande vinet i ett champagneglas eller dylikt och häll sedan försiktigt på hjortronlagen. Rör om lite för att få vätskan enhetlig. Detta går att förhälla några minuter innan gästerna kommer. Den här drinken är toppen som en fördrink eller varför inte att skåla med till tolvslaget?
Syrlig hjortronlag*
1,5 kg strösocker
1 kg hjortron (går bra med frysta, men tina innan)
0,5 kg vatten
50 g citronsyra
Blanda samman strösocker och hjortron i en kastrull. Värm på låg värme tills sockret börjar lösa upp sig. Häll på vattnet och citronsyran, mixa fint med stavmixer. Se till att alla socker och citronsyrekristaller löst upp sig och sila. Sila ett par gånger genom en grövre sil och om man har en extra finmaskig variant kan man sila igenom den en sista gång. Undvik att trycka igenom med sked eller liknande för att få en så slät och fin sockerlag som möjligt.
TIPS!
Hjortronlagen blir också god av att blanda med vatten som en saft.