• Hem
  • /
  • Recept
  • /
  • Het, smakrik och mustig pulled pork

Het, smakrik och mustig pulled pork

En het, smakrik och mustig pulled pork är en rätt som passar perfekt under årets kallare dagar.
    Bild på Het, smakrik och mustig pulled pork

    Ingredienser

    • Het, smakrik och mustig pulled pork: marinad

    • Het, smakrik och mustig pulled pork

    Övrigt:

    Om du inte hittar hela chipotle i din butik, kan du ersatta dessa med 1 msk chipotlechili.

    Instruktioner

    Het, smakrik och mustig pulled pork

    Pulled pork, dragen gris, draget fläst, sliten karré  – kärt barn har många namn. Det finns också många sätt att tillaga rätten på. Jag har vill ha mitt fläsk smakrikt och hett, med mustiga, fylliga smaker som värmer upp en innifrån. Vanligen äter jag det ungefär som man äter tacos eller mellan bröd som en slider. Tänk på att detta recept ger en rätt med mycket smaker, om du vill tona ned den så är det bara att experimentera med kryddningen eller använda ett våra andra recept på rätten, som detta.

    Det kommer bli sås över, denna brukar jag använda som bas för hemmagjorda pizzor eller som smaksättare till köttfärssås, i proger eller pajer.

    Förberedelser

    Börja med att marinera köttet. Rör ihop muscovadosockeret, chipotlepastan, djionsenap, lite rapsolja, juicen från en lime och de torra örterna, den torkade chilin samt salt. Smeta in köttet runt om och lägg ned det i en stor ugnsfast gryta. Låt det det hela stå i cirka 30 minuter så att köttet blir rumstempererat. Jag använder helst pequin chili, de är rejält heta och har en lite rökig rökig och nötig ton.

    Under tiden skär jag upp löken, moroten, paprikan, chipotlen, ett par tomater och hackar vitlöken. Detta lägger jag ned i grytan. Därefter häller jag på en burk med krossade tomater (skölj ur med lite vatten och häll ned allt i grytan). Vidare häller jag på den kryddade spriten, äppelcidervinägern och kycklingfonden. Sätt på ugnen på 175 grader.

    Tillagning

    En bra pulled pork tar tid, men kräver inte säörskilt mycket arbete. Sätt in grytan med locket på, långt ned i ungen och låt den stå och småputtra i cirka 5 timmar. Jag brukar röra runt och vända på köttet en gång i timman. Köttet är färdigt när du med enkelhet kan dra isär det med två gafflar. När det kommit så långt så lyfter du ur köttet och lägger det åt sidan för att svalna lite. Ta fram en mixer och mixa såsen och låt den koka tills du får en lagom tjocklek. Smaka av den med salt, svartpeppar och vid behov lite sötma.

    När köttet svalnat lite använder gafflarna för att dra sönder det.

    Så här långt kan du förbereda maten. Om du ska äta direkt så gör i ordning lite sallad, en guacamole (recept finns här), riv lite ost.

    Innan serveringen så tar du en lagom mängd fläsk, lägg ned detta i en het stekpanna och låt det fräsa i någon eller ett par minuter, häll därefter på 1-2 slevar med sås och låt det koka in under någon minut. När det är lagom kladdigt, är det färdigt att äta!

    Servera på tortillias med nachos och lite gräddfil samt övriga tillbehör. Om du istället gör det som en slider eller burgare så lägger du köttet mellan två bröd med lite sallad, guacemole och riktigt med ost. Till det senare är det också gott med en bra coleslaw. Servera med ljumna nachos, med smält ost och ett par stänk av såsen.