• Hem
  • /
  • Recept
  • /
  • Hemmagjord ravioli med nötfärs och salsiccia

Hemmagjord ravioli med nötfärs och salsiccia

Hemmagjord ravioli med nötfärs och salsiccia inspirerad av Gavi.
  • 50 min

  • /
Pasta

Ingredienser

  • Hemmagjord ravioli med nötfärs och salsiccia: pastadeg

  • Fyllning

  • Sås

Övrigt:

Pamesan att riva över maten.

Näringsinnehåll

  • Energi: 600 kcal
  • Fett: 36.9 g
  • Kolhydrater: 31.2 g
  • Protein: 32.8 g

Instruktioner

  • Hemmagjord ravioli med nötfärs och salsiccia

    1. Detta är mitt recept, det är inspirerat av de ravioli jag ätit i Gavi men det är gjort efter eget huvud och följer inte något exakt från regionen.
  • Pastadag

    1. Häll upp mjölet på ett stort skärbräde, gör ett hål i mitten, kläck ägget i hålet, tillsätt vitt vin och olivolja samt salt.
    2. Börja med att blanda ihop vätskorna med en gaffel. Arbeta sedan in mjölet, först med gaffeln sedan med händerna, lite pö om pö. När du fått ihop det till en deg så är det dags att knåda degen genom att använda hela handen. Tillför mer mjöl eller olivolja vid behov, tills du får en smidig och lite seg deg. Linda in den i plastfolie och låt den vila i kylen i minst 1-2 timmar.
  • Fyllning

    1. Riv en skiva torrt vitt bröd, tillsätt salvian (finhackad) och mejramen samt salt och peppar, vinet, olivoljan och det rivna citronskalet. Salta och peppra. Rör om och låt stå 15-20 minuter. Rör om igen och blanda ned det malda köttet. Smält smöret i en stor stekpanna. Låt bryna köttet tills det får en fin färg. Häll över i en skål och låt svalna. Smaka av, till sätt salt & peppar.
    2. När det svalnat så tillsätter du ägget, lite citronjuice och den rivna osten och rör om.
  • Gör ravioli

    1. Om du har en pastamaskin använder du den, annars använder du en bakkavel och kavlar ut degen. Mjöla bordet lite lätt, kavla och vik degen över sig själv, 5 gånger och kavla ut den efter varje gång. Därefter kavlar du ut den tills du får en önskad storlek och tjocklek. Den ska vara så tunn som möjligt (dock inte så tunn att den går sönder), jag brukar lyfta upp den från bänken ett par gånger så man känner av hur den håller ihop och att den inte fastnar mot bänken.
    2. Låt den utkavlade pastan vila i några minuter. Jag brukar se till att den utkavlade degen är så pass stor att den går att vikas över fyllningen, så att du får ihop en fin pasta kudde. Jag brukar pensla ut ägg över en del av degen och portionera ut fyllningen med en sked, knappt en matsked per ravioli. Därefter viker jag över kanten förseglar raviolin och skära ut dem, sedan försluter jag dem med hjälp av en gaffel om det behövs. Degen som blir över lägger jag ihop med kvarvarande del och kavlar ut igen.
    3. När de har formats lägger jag raviolin åt sidan på en mjölad bomullshandduk och stryker lite ägg på ovansidan av dem.
  • Tillagning

    1. Fyll en stor gryta med vatten och låt koka upp . När vattnet börjar koka tillsätter du 3 tsk salt. Lägg försiktigt ned raviolin i det kokande vattnet. OBS det ska inte stormkoka utan snarast sjuda eller småkoka. Raviolin behöver koka i cirka 2 minuter, de kommer att stiga till toppen när de är klara, använd en sil och låt dem rinna av men spara ca 0,5 dl pastavatten i kastrullen, lägg sedan upp dem omedelbart på ett uppvärmt fat.
  • Sås

    1. Koka upp pastavattnet. Lägg i smöret och låt det smälta, häll i olivoljan och vitt vin. Häll i en näve spenat och hackad salvia och låt sjuda någon minut, häll sedan örterna och vätskan över raviolin.
  • Servering

    1. Toppa med en nypa riven parmesan – servera omedelbart, receptet ger ca 20-25 ravioli och 5-6 är ungefär en portion.