Ingredienser
Ketchup
Instruktioner
Hemlagad ketchup
Gör din egen (gul, röd, orange och röd)
Färgen på ketchupen är beroende på vilken färg du väljer på dina grönsaker
Jag gjorde min på gula och orange tomater. Den här ketchupen blir lite lösare än den som du köper på affären men å andra sidan slipper du massa tillsatser och jox.
Lägg de hackade tomaterna utan kärnor i en stor kastrull. Fyll på med paprika, lök, vitlök, hälften av vinägern, citronjos och skal och koka på medelvärme tills alla grönsaker är mjuka och ordentligt kokta. Det tar ca 15-20 minuter. Häll över soppan i en mixer och mixa till en helt slät puré. Häll tillbaka purén i kastrullen och tillsätt socker och resterande vinäger. Nu till kryddorna. Tag fram en bomullsnäsduk och lägg kryddorna på mitten. Knyt ihop med ett steksnöre och lägg ned kryddknytet i tomatmixen. Nu skall tomatröran koka sakta tills den har tjocknat. Det tar cirka 1 timme på låg värme. Var försiktigt så att den inte bränner i botten.
Häll upp den färdiga ketchupen i väl rengjorda burkar och låt den svalna ordentligt innan du ställer in dem i kylskåp eller kallt skafferi.
Smaklig spis!
