Ingredienser
Hemlagad ärtsoppa:
Övrigt:
Instruktioner
Hemlagad ärtsoppa
Skölj ärtorna och lägg dem i en bunke. Slå över vatten så att det täcker precis. Ställ svalt över natten. Häll sedan upp ärtorna i durkslag och skölj dem med kallt vatten. Lägg de avrunna ärterna i en gryta och slå på 1 3/4 liter vatten. Lägg ev. i en bita magert rimmat fläskkött. Lägg också i buljongtärningar, tärnad gul lök och timjan eller mejram samt lagerblad. Koka under lock i 1 – 1 1/2 timme eller tills ärtorna är mjuka. Ta upp fläsket, skär det i små kuber och lägg tillbaka dessa i grytan. Smaka av soppan med mer timjan eller mejram och kanske lite salt. Om soppan blir för tjock späder man den med vatten eller buljong.
Kommentar: Jag kokar ofta min ärtsoppa i mer än 2 timmar för att ärtorna ska mosa sig ordentligt.