Ingredienser
Vaniljglass:
Rabarber:
Chokladsås:
Instruktioner
Vaniljglass:
Snitta upp och skrapa ur vaniljstången. Koka upp grädde, mjölk och vaniljstång med frön i en kastrull. Ställ den åt sidan. Vispa äggulor och socker riktigt fluffigt. Vispa ned gräddmjölken i äggblandningen, och häll sedan tillbaka alltsamman i kastrullen. Sjud blandningen försiktigt några minuter, under flitig omrörning, men den får absolut inte koka. När krämen börjar tjockna, dra den från plattan. Häll över glasskrämen i en skål och låt svalna. Ställ smeten i kylskåpet för att svälla, åtminstone ett halvt dygn (fast det funkar också om du kyler smeten i isbad och sedan kör den direkt i glassmaskin). Kör glassmeten i glassmaskin. Stjälp upp den färdiga glassen i en låda och frys glassen i minst två timmar innan den ska ätas (fast den är urgod att äta direkt också).
Rabarber:
Skala och skär rabarbern i cm-stora bitar. Koka upp vin, vatten och socker. Lägg ner rabarbern och koka under lock 1-2 minuter. Låt rabarbern kallna i lagen.
Chokladsås:
Smält smöret och vispa i kakaon. Tillsätt sirap, socker och sist grädde. Låt koka ihop.
Montering:
Fördela rabarber i botten på fyra dessertskålar och lägg sedan på glass. Ringla över den varma chokladsåsen strax före servering och krossa ev en kaka över.